Як емоційний стан впливає на фізичне здоров’я

Чи можна контролювати власні емоції? Емоції та почуття визначають ставлення людини до зовнішніх або внутрішніх подразників. На думку професора, директора Інституту психології ім.Костюка Сергія Максименко на наш емоційний стан найбільше впливають – настрій та пристрасть.

Настрій – це тривалий емоційний стан, який не має значних коливань інтенсивності. Але настрій – це досить тривалий емоційний фон, який може стати сприятливим «грунтом» для позитивного або негативного самопочуття. Хороша новина в тому, що найчастіше ми можемо самі на це впливати та створювати власні емоції.

Пристрасть – інтенсивна емоція, яка стосується задоволення високих потреб, визначається елементами волі, наполегливості та цілеспрямованості. Пристрасті бувають як позитивними, так і не дуже. Навіть позитивна пристрасть, якщо вона заважає діяльності, стає негативною.

Вплив нестабільного емоційного стану на фізичне здоров’я

Причини зміни настрою найрізноманітніші: непідготовленість до діяльності, страх перед очікуваною невдачею, хворобливі стани, неприємні звістки. Особливе місце серед причин, що зумовлюють той чи інший настрій, посідає віра у прикмети.  

За світовою статистикою з’ясовано, що настрій на 70% впливає на весь організм людини в цілому. Якщо людина під час щеплення проти сезонної епідемії грипу знаходиться в поганому настрою, то ефективність імунізації знижується.

Стрес та різні психоемоційні переживання здатні впливати на імунну систему. Тепер же остаточно з’ясовано, що ці чинники ще й впливають на ефективність вакцинації. Також, якщо людина відчуває тривале негативне почуття – можуть виникнути інші симптоми: постійний головний біль, депресія, безсоння.

 

Існує декілька вправ, які допоможуть керувати власними емоціями:

  • Через тіло. Це можуть бути техніки дихання і розслаблення, медитація, тілесні практики, масажі.
  • Через почуття. Спробуйте висловити що ви відчуваєте – намалювати, описати, зобразити, заспівати.
  • Через думки. Якщо ви охоплені якимсь негативним почуттям, яке заважає вам, спробуйте запитати себе: «Що відбувається?», «Що я можу з цим зробити?», зазвичай відповіді на ці питання позитивно впливають на підвищення настрою.

 

Керування емоціями

Емоційне здоров’я – залежить від того, які емоції переважають у житті особистості, тому вміння керувати емоціями, оптимістичний погляд на життя – умови збереження емоційного та фізичного здоров’я в цілому.

Щоб зберегти емоційне здоров’я, потрібно навчитися:

  • керувати емоціями
  • не забувати, що прийняття рішень впливає не тільки на вас, а й на інших людей
  • вибираючи варіант рішення, потрібно поважати почуття інших
  • уміння знаходити порозуміння допоможе уникнути вчинків, що ображають оточуючих
  • навчитися методу самоконтролю

Стабільне емоційне здоров’я забезпечує повноцінний розвиток особистості, а саме: інтелектуальний, емоційно-вольовий, комунікативний, духовно-моральний.

Сприяє становленню власного «Я» та ефективній самореалізації особистісних властивостей. Тому збереження емоційного здоров’я є дуже важливим для кожного з нас.

Сергій Максименко

Директор Інституту психології ім. Г.С.Костюка