Як навчити дитину не боятися лікаря

Буває важко вберегти дитину від незвичайних чи стресових ситуацій. Тож найкращий спосіб допомогти – навчити дитину як пережити стрес та негативні емоції. Про це пише на свойї сторінці у ФБ Уляна Супрун – в.о. міністра охорони здоров’я.

Такою стресовою ситуацією може стати відвідування лікарні. Незвичайне місце, незнайомі люди та речі можуть викликати негативні емоції, інколи навіть страх. В цьому випадку роль батьків надзвичайно важлива, адже саме в ці моменти діти потребують турботи та підтримки.

Ось кілька порад для батьків, які супроводжують дитину в лікарні від проекту НеБийДитину. Це досить прості, але дуже важливі рекомендації, які допоможуть зробити візит до лікарні більш приємним:

✔Попереджайте про візит до лікаря

Неочікувані візити до лікарні можуть насторожити дитину. Тому розкажіть заздалегідь, що ви збираєтесь до лікаря та з якою метою.

✔В лікарні дітям потрібно все пояснювати

Вони повинні розуміти, де знаходяться і що відбувається. Пояснюйте їм, що робить лікар, за можливості, розповідайте щось приємне, щоб відволікти від процедур. Розкажіть, коли і за яких умов повернетесь додому. Завжди чесно розповідайте дитині, що її чекає в поліклініці чи лікарні. Коли буде щось хворобливе краще скажіть про це прямо.

✔Виховуйте базову довіру до лікаря

Адже ми з дитинства пам‘ятаємо як часто страшно та неприємно було лікуватись. Щоб запобігти негативним емоціям, варто налагодити довірливі стосунки з лікарем, найкраще – мати постійного лікаря, з яким дитина знайома.

✔Використовуйте позитивні стимули

Наприклад, пообіцяйте, що опісля ви зробите разом щось приємне. Замість докорів чи погроз використовуйте слова підбадьорення й підтримки. Якщо дитина переживає можна також взяти з собою її улюблену іграшку чи книгу. Пам’ятайте, позитивні емоції сприяють одужанню.

✔Подбайте про себе

Перебування в лікарні не завжди спокійний досвід і для батьків через переживання та надмірну кількість емоцій. Ваша втома та поганий настрій можуть передаватись дитині. Тому не забувайте турбуватись і про себе, адже якщо ви покажете страх чи інші негативні емоції – діти можуть почуватись так само. Спокійні та позитивно налаштовані батьки передають такий настрій і своїм дітям.