Прості правила для здоров’я печінки

Печінка — це своєрідний фільтр. Основна функція цього органу очищати від отрут і токсинів весь організм, все, що в нього потрапляє. Навіть сучасні продукти окрім вітамінів та поживних речовин містять токсичні речовини, адже овочі і фрукти, як правило, обробляються хімікатами, у м’ясі і молоці часто наявні антибіотики і гормони. Дуже страждає наш «фільтр» від ліків, а головний ворог печінки — алкоголь. І всі ці отрути печінка зобов’язана нейтралізувати та вивести з організму. Вона і робить це добу безперервно, проте якщо не допомагати ій, може статися збій.

Алкоголь ‒ головна отрута для печінки, адже при його розкладанні утворюється ацетальдегід, для утилізації якого печінка повинна трудитися кілька діб. Саме при зловживанні алкоголем хронічний гепатит може перейти в цироз печінки.

Щоб вбрегти печінку від негативних змін у раціоні має бути багато білка, клітковини, мінеральних речовин і вітамінів, а ось жири, особливо тваринного походження, слід обмежити.  Денна норма жиру повинна складати не більше 100 гр. При цьому найкраще співвідношення 70% тваринного жиру і 30% рослинного. Бажано, щоб тваринний жир був пов’язаний з білком, наприклад, м’ясо, сир, риба. А з рослинних жирів краще всього зупинитися на соняшниковій, льняній і оливковій олії.

Також потрібно обмежити вживання продуктів, що підсилюють виділення травних соків.Важливу роль в дієті грає форма прийому їжі. Приймати їжу бажано часто — в 4-6прийомів протягом дня.

Ще кілька років тому при захворюваннях печінки рекомендували виключати з раціону продукти, що містять повноцінний білок. В даний час від подібних дієт відмовилися, оскільки обмеження організму в білках підвищують його сприйнятливість до різних інфекцій. Тому в меню повинні бути обов’язково присутніми молоко і різноманітні молочні продукти, м’ясо і риба, а от яйцями краще не зловживати: 2-3 рази на тиждень невеликої порції омлету буде достатньо.

Вміст вуглеводів має відповідати фізіологічній нормі — 400-500 гр. З них частка простих вуглеводів, а це цукор, мед, здоба не повинні перевищувати 100 грамів. Зазначену норму перевищувати небажано — це може призвести до підвищеного відкладенню жиру в печінкових клітинах.

Дуже важливий спосіб приготування їжі і температура. Найкраще, щоб страви були теплими, температурні крайності вкрай шкідливі для печінки. З перших страв потрібно виключити смажені заправки, також уникати супів, приготованих на м’ясних відварах. Оптимальний варіант — овочеві відвари, а заправити суп можна шматочком вершкового масла або вершками. Дуже корисна буде в  перших стравах подріблена зелень кропу або петрушки.

Категорично заборонені при захворюваннях печінки

  • жирне м’ясо і птиця
  • смажені страви
  • наваристі бульйони
  • бобові
  • консервовані продукти
  • копченості
  • шоколад
  • какао
  • алкогольні напої
  • морозиво
  • кремові торти і тістечка

Відмовтеся від алкоголю, міцних бульйонів, маринадів, консервів і копченостей, це буде корисно не тільки для печінки але й для всього організму в цілому. Але це не означає, що їжа повинна бути прісною і позбавленою смаку. Використовуйте прянощі, які покращують відтік жовчі. Наприклад, королеву спецій східної кухні зіру, яку іноді називають кумин, айован, «індійський» або «римський» тмин.

Зіра є обов`язковим компонентом східного плову і інших страв з м`яса, особливо жирної баранини. Ефективним засобом профілактики застою жовчі є і коріандр, яким посипають бородинський хліб.

   Для підтримки нормального функціонування печінки необхідна її повноцінна взаємодія з іншими органами і системами організму, зокрема з кишечником. Саме у печінці і кишечнику відбувається основний обмін холестерину і продуктів його перетворення, а також всмоктування холестерину, таке важливе для нормальної роботи печінки. Відрегулювати цей процес можна за допомогою засобів, які стимулюють жовчовиділення і що впливають на склад кишкової мікрофлори. Йдеться про пребіотики, які гарно впливають на склад і властивості жовчі, містять речовини для росту і розвитку нормальної мікрофлори і сприяють підтримці мікробіологічного балансу в кишечнику.

  У повсякденному житті також треба звернути увагу на: інсектициди , розчинники , аерозолі , хімікати і тютюновий дим ‒ це не просто джерела неприємних запахів , але і випари хімічних речовин , які потрапляють в кров з вдиханням повітря або через шкіру , а звідти ‒ в печінку, яка повинна їх нейтралізувати. При використанні побутових аерозолів і чистячих засобів забезпечте хорошу вентиляцію приміщень і використовуйте маску та рукавички. Якщо ж хімікати таки потрапили на шкіру, якомога швидше змийте їх водою і милом.

Пам’ятайте, що профілактика служить відмінним захистом вашого здоров’я, а певні обмеження у харчуванні ‒ піклуванням про власне тіло.

Намагайтесь дотримуватись наших рекомендацій, споживайте свіжі овочі, зелень, фрукти та відкривайте нові смаки здорових і натуральних страв. І нехай вас не турбують хвороби!

 

Підготувала Ольга КРАБ, генетик,

консультант зі здорового харчування,

спеціально для “Живи активно!”