Перші симптоми захворювань хребта

Захворювання хребта за своєю поширеністю входять в першу п’ятірку захворювань, з якими найчастіше звертаються до лікаря пацієнти нашої країни. Поряд із серцево-судинними хворобами, онкологічними захворюваннями та цукровим діабетом, проблеми з хребтом значно погіршують якість життя хворих, адже в клінічній картині переважно домінує больовий синдром.

Остеохондроз 

Остеохондроз хребта є найпоширенішою патологією серед осіб працездатного віку, яка має тенденцію до прогресування в останні роки. В структурі дегенеративно-дистрофічних уражень хребта провідна роль належить саме остеохондрозу, а частка його синдро- мів становить 77–95% усіх захворювань периферичної нервової системи.

Остеохондроз – це хронічний дистрофічний процес, це захворювання вражає найактивніший соціальний прошарок населення і може спричинювати від 20 до 80% випадків тимчасової непрацездатності.

Одним із найсуттєвіших клінічних симптомів, який істотно змінює життя пацієнта, є біль. Саме відчуття болю примушує хворого з остеохондрозом відмовлятися від звичного способу життя, впливає на працездатність. Прийнято вирізняти декілька типів больових синдромів:

1. Компресійний. Він зумовлений надмірним, неадекватним навантаженням на м’язи, зв’язки, суглоби. Розвивається, наприклад, при килі міжхреб- цевого диска. Характерна поява болю при ходьбі, осьовому навантажен- ні, при пальпації ураженого сегмента хребта, за цим механізмом розвивається радикулярний больовий синдром .

2. Біль, який турбує під час тривалого перебування в одному положенні, навантаження на хребет і посилюється відповідно до зростання навантаження.

3. Запальний. Цей тип болю виникає при аутоімунних ураженнях міжхребцевих дисків і може про- являтися нічним болем в ділянці хребта у поєднанні з ранковою скутістю в суглобах цієї ділянки, що потребує «розходжування» .

4. Дисциркуляторний. Цей тип болю є наслідком порушення кровообігу та венозного стазу в ділянці хребта. Особливістю такого болю є ниючий характер зі скутістю рухів, відчуттям жару, холоду та/або оніміння, поява болю під час відпочинку та зникнення під час руху.

При остеохондрозі важко визначити один конкретний механізм. Окрім вираженого больового синдрому, остеохондроз хребта проявляється й іншими симптомами – у вигляді порушення настрою, сну, «невизначеного» головного болю, головного болю, відчуття тривоги, зниження працездатності (порушення концентрації уваги, пам’яті) тощо .

Окрім погіршення перебігу основного захворювання, за наявності додаткових симптомів хворі гірше переносять лікування, можуть ставитися до нього негативно. Таким чином, остеохондроз є тяжким захворюванням, яке має Складні механізми розвитку і вимагає однозначного звернення до лікаря, а не самолікування.

За матеріалами журналу “Мистецтво лікування”