Як не вмерти від трансжирів

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) прийняла звернення до світової спільноти — повністю виключити використання трансжирів харчовою промисловістю. Очікується, що цієї мети можна досягти вже до 2023 р.

Це не просто заклик — ВООЗ реалізує масштабну програму REPLACE, що має законодавчо закріпити заміну шкідливих жирів на натуральні. Адже як вважають експерти організації, трансжири вбивають кожен рік понад півмільйона людей по всьому світу. Крім того, постійне вживання їжі з трансжирами призводить до розвитку атеросклерозу, діабету другого типу, провокує інсульти.

Законодавчо трансжири вже заборонила Данія — ще 3 роки тому, почавши з дитячого харчування. І показники смертності від патологій серця і судин одразу впали на 14,2%!

До програми приєдналися Швейцарія, Австрія, Норвегія, Угорщина. В цьому році законодавчу заборону на трансжири вводить Канада. Підготовані обмеження в Латвії, Словенії та Швеції.

Отже, це не просто мода — трансжири дійсно шкідливі! І поки Україна не приєдналася до їх заборони, вам самим краще навчитися, як їх уникати.

Що таке трансжири?

Це хімічно перероблені жири — таким чином, щоб суттєво збільшити термін придатності харчових продуктів, в яких вони використовуються. До того ж, трансжири дуже дешеві, що вигідно виробникам.

З хімічної точки зору, існують і природні трансжири в натуральних молочних та м’ясних продуктах, але їх там дуже мало, і вони не призводять до шкідливості непереробленої їжі.

Де сьогодні ви можете знайти трансжири?

Перш за все, це спреди — вони побудовані на використанні сурогатів, як і багато інших так званих “молокопродуктів”.

Надзвичайно високий вміст трансжирів в промислових кондитерських виробах. Особливо варто уникати обсмажених продуктів швидкого харчування — вони шкідливі не тільки трансжирами.

Використовуються трансжири при виготовленні хліба та булок — тому уважно читайте склад навіть таких “нежирних” продуктів.

Якщо повністю неможливо уникнути вживання їжі з трансжирами, пам’ятайте пересторогу ВООЗ – якщо споживати понад 2-3 г цих речовин на день, ризик серцево-судинних захворювань зростає на 21%, а смертність — на 28%.

Чим заміняти трансжири? Ненасиченими жирними кислотами. Про це — в наступних наших матеріалах!

Джерело:

http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supplya

 

Переклад та адаптація

Олена Сірко

Читайте також

Причини високого холестерину