Якщо ви вирішили почати бігати з понеділка

Попередні статті “20 причин почати бігати вже сьогодні”

“Плюси і мінуси бігу”

Пропонуємо вашій увазі чергову статтю із серії матеріалів про біг.

Не так важко почати регулярно бігати, як не кинути цю корисну звичку із часом. Щоб не виникало постійних відмовок і не приходилося силоміць витягувати себе на пробіжку, потрібно застосувати творчий підхід. Біжіть від монотонності і нудьги! Сьогодні ви дізнаєтесь, як зробити ваші пробіжки не тільки корисними, а і цікавими.

  1. Заведіть блог в Інтернеті, де ви зможете розміщувати графік, кілометраж, маршрути ваших пробіжок та спілкуватися із іншими любителями бігу.  
  2. Частіше змінюйте маршрут або хоча б напрямок бігу на стадіоні. Можете спробувати трейлранінг (англ. trail running – біг по природному рельєфу). Не перетворюйте вашу пробіжку на таку ж рутину, як дорога з дому на роботу.
  3. Придбайте собі нове бігове взуття і гарний одяг для пробіжок. 
  4. Поцікавтесь, які гаджети та аксесуари для бігу пропонує сучасна спортивна індустрія. Крокомір, пульсометр, годинник-кардіометр, бігові тайси – все це може припасти вам до вподоби.
  5. Додайте елемент змагання. Оберіть бігуна, який постійно попереду і спробуйте його наздогнати.
  6. Впевнена, ви часто бачите на пробіжках одні й ті самі обличчя – можливо, час познайомитись і бігати разом? Компанію допоможуть також знайти численні сайти любителів регулярних пробіжок, наприклад http://running.kiev.ua.
  7. Заведіть собаку, яка обожнює активно проводити час: у вас завжди буде компанія для веселої пробіжки.
  8. Беріть участь у благочинних марафонах. Із думкою про те, що ваша участь допомагає комусь, набагато легше підняти себе із дивана.  Щорічно в  Києві проходить декілька таких заходів, наприклад «Пробіг під каштанами», «Київський полумарафон» тощо.
  9. Беріть участь у бігових екскурсіях. Біговий туризм вже давно популярний в Європі й тепер активно розвивається в Україні. Бігунів супроводжує гід-інструктор, який розповість багато цікавого про визначні місця та дасть корисні спортивні поради. Оскільки такі екскурсії орієнтовані на іноземців, ви ще і підтягнете рівень англійської.
  10. Ставте цілі та винагороджуйте себе за їх досягнення: пробігли за тиждень 10 км – купіть собі щось смачненьке або запишіться на масаж після особливо продуктивної пробіжки.
  11. Якщо ви вже не початківець і регулярно бігаєте щонайменше 3-4 місяця, можете спробувати інтервальний біг: чергування рівномірного бігу та спринту на максимумі зусиль. Можна навіть влаштовувати своєрідну гру під час пробіжки: після 10 хвилин монотонного бігу спробуйте максимально прискоритись між двома електростовпами, потім знов перейти на рівномірний біг, після чого спринтом перетнути дорогу, поки не загорівся червоний колір, а потім знов перейти на біг підтюпцем до тієї синьої машини. Так, граючись, ви спалите набагато більше калорій і не помітите, як закінчиться час пробіжки.
  12. Комбінуйте пробіжку із фізичними вправами. Сплануйте маршрут так, щоб він проходив через спортивний майданчик і виділяйте 10-15 хвилин на силові вправи: випади, віджимання, присідання, підтягування а також вправи на розтяжку. Можете навіть брати із собою скакалку.
  13. Слухайте музику! Вона не тільки прожене нудьгу, а і значно покращить ваші результати. Пропонуємо вам список мотиваційних треків для пробіжки:

“Don’t Stop Me Now,” Queen
“Get By,” Talib Kweli
“Beautiful Day,” U2
“Seven Nation Army,” The White Stripes
“S&M,” Rihanna
“My favourite game,” The Cardigans
Wham! – Wake Me up Before You Go-Go
Bonnie Tyler – I Need A Hero
Lady Gaga – Applause
The Downtown Fiction – I Just Wanna Run
Avril Lavigne – Girlfriend
Roxette – Sleeping in my car

14. Закачайте на ваш телефон або ай-под улюблені аудіо-книжки або навіть аудіоуроки англійської мови. Чому б не використати час із ще більшою користю?

15. Якщо ви займаєтесь на біговій доріжці, поєднуйте пробіжку із переглядом улюблених фільмів і телепередач. Час пробіжить непомітно, так само як і зайві кілограми.

 

Для натхнення

почитати:

«Біг з Лід’ярдом» – Артур Лід’ярд і Гарт Гілмор
«Железный человек есть в каждом» – Джон Кэллос
«Рожденный бежать» – Кристофер Макдугал

переглянути:

«Біжи, товстун, біжи» (Run Fatboy Run), 2007
«Фінішна пряма» (La ligne droite), 2011

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?”

“Фітнес для стрункості “проблемних зон””