Фреш – атрибут здорового способу життя

Фреші, безумовно, пити набагато корисніше, ніж соки з пляшки чи пакета. У процесі витискання свіжі соки  втрачають значно менше вітамінів, ніж соки промислового виробництва.

І, звичайно, вони  не містять  консервантів, як продукція багатьох заводів. Однак  робити цей модний атрибут здорового способу життя головним джерелом гідратації  не варто. Більше того, непродумане та несистемне вживання щойно віджатих соків може спричинити негативний вплив на здоров’я.

Щоб вживання фрешів приносило повноцінну користь для організму, слід дотримуватися певних правил.

Правила вживання фрешів

  • Добре, якщо для приготування цих напоїв використовуються дари з власних садів та городів.
  • Купуючи ж фрукти в магазині, слід обов’язково зрізати шкірку з яблук і грушок – як правило, для тривалого зберігання  їх обробляють хімічними речовинами.
  • Фрукти та овочі мають бути ретельно вимиті і вичищені : для фрешу не можна, наприклад, використовувати яблуко з побитим боком або пом’ятий помідор – вони не лише погіршують  смак напою, але й можуть містити токсичні сполуки.

Коли пити фреші

Будь-які  фреші не рекомендується пити на голодний шлунок. Особливо кислі – вони подразнюють слизову кишківника.

Свіжовіджаті соки  потрібно пити у першій половині дня – обов’язково до вживання їжі за 30-40 хвилин, а якщо кислотність шлунку підвищена, то й за 1,5 години. І у жодному разі не після їжі. Адже активні природні речовини, що містяться у фрешах,  вступаючи у взаємодію зі з’їденим, можуть викликати печію, бродіння в кишківнику, тощо.

Свіжовіджатий сік бажано пити відразу, хоча б не пізніше 10-15 хвилин після приготування, бо  вітаміни, що містяться  у ньому, від контакту з повітрям руйнуються. Тим більше не можна зберігати фреш у холодильнику  – окислення зведе нанівець весь позитивний ефект.  

Єдиний виняток – буряковий сік, який неодмінно потребує не менше 40 хвилин витримки в умовах низької температури.

Пити фреш краще по півсклянки, але починати добре з кількох столових ложок,  розбавляючи сік наполовину водою. Не варто додавати в свіжий сік ні сіль, ні цукор – природа вже збагатила його усіма необхідними компонентами і наділила оптимальним смаком.

Пити фреші найкраще через соломинку. І це не дань моді чи етикету – кислоти, що містяться в свіжовіджатих соках у концентрованому вигляді, руйнують емаль зубів.

 

Читайте також:

Гарбузовий фреш – енергії не буде меж!

Фреші: особливості вживання