Як примусити себе тренуватися взимку

Взимку, коли дні стають коротшими, а повітря на дворі холоднішим, наш розумний організм намагається «впасти в сплячку» і саме в цей період виникає спокуса відмовитись від походів у тренажерний зал чи від своїх звичних занять . Але не варто, бо саме фізична активність допомагає побороти сезонні спади настрою і бажання відлежатись у холодний період року під затишним пледом на улюбленому дивані.

Почніть з простих вправ

Якщо на вулиці неприємна мряка і вам не вистачає сили волі примусити себе вийти на вулицю, варто принаймні відкрити кватирку і зробити декілька фізичних вправ для початківців. Адже найважче зробити перший крок, тому одна з порад – розпочніть з малого. До того ж вдома можна рухатись під улюблену музику в будь який зручний для вас час!

Існує безліч цікавих і не складних комплексів вправ, які не обов’язково робити в спортивному залі чи на вулиці. Навіть десятихвилинна розминка буде корисною для покращення самопочуття і власної самооцінки, бо ж ви будете усвідомлювати, що робите це задля власного здоров’я. До речі, можна навіть підібрати вправи, які виконуються не встаючи з теплого ліжка, тим не менше вони сприяють розвитку сили, балансу, гнучкості і піднімають настрій.

Не хвилюйтеся, якщо ви давно не займались спортом, бо навіть найменша фізична активність буде корисна. Почніть з легких вправ, які просто виконувати в приміщенні. І головне – не відкладайте до найближчого понеділка, робіть улюблені рухи та вправи саме в той момент, коли хочеться.

Більше енергії

Але однієї зарядки на місяць, що була виконана задля годиться, певна річ не достатньо. Тому все ж таки намагайтесь регулярно займатись вправами. Це дозволить почувати себе більш енергійним, до того ж полегшить такі складні ранкові підйоми, коли темно і холодно.

Користь від помірних але регулярних фізичних вправ полягає ще й в тому, що підвищується захист вашого організму від сезонних застуд. Численні дослідження показали, що помірні фізичні навантаження можуть зміцнити імунну систему, що знижує ризик підхопити вірус на роботі, у громадському транспорті чи в супермаркеті.

А якщо раптом хандра захопила ваш настрій від споглядання сірого неба та відчуття глибокої ночі в четвертій годині дня й ситуацію вже не рятує улюблене горнятко гарячого чаю з травами, корицею та печенькою з родзинками зробіть декілька енергійних рухів руками, пострибайте, чи зімітуйте біг на місці. Ви одразу відчуєте приплив енергії та бадьорості, а можливо навіть забажаєте почати бігати зранку!

Слідкуємо за вагою

Коли холодно і темно, чомусь завжди хочеться їсти. Щоб не спокушатися на вживання смаколиків та м’ясних пундиків, треба більше рухатись. До того ж вправи допоможуть вам краще слідкувати за своєю вагою і тримати своє тіло у формі. Перевірити ж, чи достатня у вас вага і чи набрали ви завого можна за допомогую калькулятора тут

І не забувайте про необхідність достатньо вживати рідини. Гідратація – не менш важлива взимку, ніж у спекотні дні літа. До того ж для підтримання водного балансу підходять будь-які напої, крім алкогольних. Але вживаючи їх, обов’язково слідкуйте за калорійністю

Отже взимку саме час проконсультуватися щодо здорової збалансованої дієти і регулярних занять фізичними вправами для підтримки здорової ваги тіла.

Розігрівайтеся

Якщо ви починаєте новий режим вправ, не перестарайтеся. Повільно збільшуйте кількість вправ, які ви робите. Якщо ви не можете займатися 30 хвилин на одному диханні, розбийте вправи на 10­хвилинні підходи з перервами.

За десять хвилин перед початком активних вправ обов’язково робіть розминку. Для цього достатньо ходити у швидкому темпі, або побігати підтюпцем, щоб зігріти м’язи.

Перед виходом на вулицю в особливо морозний день також корисно трохи порухатись, щоб кров прилинула до м’язів. Вдягайте кілька шарів одягу, щоб максимально зберегти тепло. Майже 80 відсотків тепла ми втрачаємо через непокриту голову. Тож в особливо прохолодні дні не варто нехтувати шапкою. До того ж зараз мода настільки демократична, що можна вибрати яскраві, симпатичні та теплі головні убори на будь який смак.

Будьте уважні

Якщо ви тренуєтеся на вулиці після настання темряви, притримуйтесь дуже простих правил безпеки. Тримайтесь добре освітлених місць і надягайте одяг з нашивками, що відбивають світло. Звичайно, веселіше та безпечніше виходити на пробіжку разом з приятелем або родичем. Якщо ж ви волієте займатись на одинці, завжди перед виходом з дому кажіть комусь, куди ви збираєтеся. Уникайте прослуховування музики під час бігання на вулиці. Якщо ви не чуєте, що відбувається навколо вас, ви стаєте вразливими. Якщо дощ або лід робить вправи небезпечними, займайтеся в інший день. Погода може налагодитися вже завтра, а от щоб залікувати травму, доведеться витрати декілька тижнів.

Якщо у вас застуда

Застуда частіше трапляється в зимовий час, але ви не обов’язково повинні припиняти заняття, якщо погано почуваєтесь. Якщо ваші симптоми не є серйозними, і ви відчуваєте, загалом, в порядку, то ви можете займатися.

Слід пам’ятати, що не можна робити вправ, якщо у вас лихоманка ­­ коли температура тіла становить 38° C або вище. Тренуватися з лихоманкою можуть призвести до того, що вірус вплине на роботу серця, а це може бути небезпечним. Тим, хто страждає на астму в зимовий період слід завжди мати при собі інгалятор.

Займайтесь тим, що вам подобається

Секрет успішної та тривалої фізичної активності полягає в тому, щоб ви займались тим, що вам подобається. Саме взимку час спробувати щось нове та незвичне, чим можна займатись в приміщенні, наприклад:

  • стрільба з лука
  • йога
  • бадмінтон
  • кеглі
  • танці
  • керлінг
  • фехтування
  • ковзани
  • міні­футбол
  • дзюдо
  • пілатес
  • плавання
  • настільний теніс
  • боулинг.

Але якщо ви любите біг, не дозволяйте холодній погоді зруйнувати ваші плани. Просто тепло вдягніться і будьте обережні, якщо на вулиці слизько або холодно. Замість бігу можна здійснити тривалу прогулянку у вихідні, наприклад піти на екскурсію рідним містом.

А коли вже негода розігралась не на жарт і на дворі свище поривчастий вітер та мете хурделиця, замість того, щоб влягтися на дивані перед телевізором, увімкніть ДВД ­запис з фітнесу, курс йоги чи будь який приємний для вас вид фізичної активності і спробуйте зробити деякі вправи вдома. А щоб було веселіше, залучайте своїх близьких, ба навіть кота.