Симптоми посттравматичного стресового синдрому

Діагноз посттравматичного стресового синдрому (ПТСС) з’явився в клінічних довідниках відносно нещодавно, але це захворювання не можна назвати молодим. Насправді ПТСС існував стільки ж, скільки існували люди, скільки велися війни, скільки були вбивства та природні катаклізми. Ці події викликали стресові розлади у людині.

Симптоми ПТСС можуть з’явитися раптово, поступово або нагадувати про себе час від часу. Вони можуть виникати ніби «на рівному місці», а можуть «запускатися» чимось, що нагадує людині про страшну подію або пов’язано з нею. Це може бути місце події, шум, запах, слова-якорі, образи. Типові ознаки включають епізоди нав’язливих спогадів, снів (часто з елементами жахів), які виникають на фоні хронічного почуття «заціпеніння» та емоційної пригніченості, відчуження від інших людей, відсутності реакцій на навколишні події, втеча від діяльності та ситуацій, які віддалено нагадують про травмуючи події. В окремих випадках мають місце драматичні, гострі спалахи страху, паніки та агресії, які провокуються стимулами, що викликають несподіване нагадування про травму або першу реакцію на неї. Часто має місце стан підвищеного збудження з підвищенням рівня активності, переляку та безсоння.

Пацієнти з ПТСС розуміють, що знаходяться в нездоровому стані. Але мало хто з них звертається за допомогою до психіатрів та психологів зі скаргами на депресію, агресивні прояви, розлади сну. Звичайно, зважаючи на невисоку психологічну культуру українців та на страх звернення за психіатричною допомогою,часто особи, які мають ПТСС, не потрапляють в поле зору психологічних кризових служб і намагаюся подолати прояви розладу самостійно. На жаль, часто це відбувається за допомогою алкогольних напоїв, а навіть – наркотичних препаратів.

Варто сказати, що під впливом тривалого стресу в людей часто з’являються вегетативні дисфункції – серцевий біль, розлади травлення, порушення сну або загострюються хронічні захворювання. З цими скаргами люди звертаються до лікарів-терапевтів, кардіологів, гастроентерологів. Тому лікарі повинні з особливою уважністю ставитися до своїх пацієнтів, які приїхали з тих областей, в яких ведуться бойові дії, або були їх учасником. В разі найменшої підозри про наявність ПТСС вони мають направити таких пацієнтів до лікарів-психологів.

 

За матеріалами сайту www.health-medix.com