Cімейний лікар: як уберегти дитину від застуди

Взимку всі ми особливо стурбовані тим, як уберегти наших дітей від інфекцій та застуд: бабуся кутає маля як капустину і репетує, якщо мама вирішила вивести дитину погуляти при мінусовій температурі; татусь скрізь розставляє часник і змушує наминати його навіть годуючу маму; подруга радить поставити гірчичник для профілактики… Де істина і як не піддатися загальній сезонній істериці – дізнавалися у завідуючої амбулаторії сімейної медицини і мами трьох дітей Олесі ВОЛКОВОЇ.

 

— Як захистити немовля від застуди?
—  Потрібно пам’ятати, що основа всього – це грудне вигодовування. У маминому молоці знаходяться всі необхідні  речовини, в тому числі імуноглобуліни, для захисту немовля від будь-яких інфекцій.

 

— … тобто розставляти навколо ліжечка часник не потрібно?

—  Наукового обґрунтування таких дій немає, але якщо мамі буде спокійніше, вона, звісно, може розставити навколо ліжка часник чи лимон, наприклад. Головне, щоб сама мама не налягала задля профілактики на часник і цибулю – молоко набуде неприємного запаху, і маля може просто відмовитись від молока. Також мамі не слід зловживати медом, лимонами, горіхами і взагалі будь-якими продуктами, які багаті на фітонциди – біологічно активні речовини, що мають противірусну дію. Вони, як правило, є сильними алергенами. Така профілактика може закінчитись для дитини алергійними висипами та розладом шлунку.

— Звідки тоді мамі брати вітаміни у сезон застуд?

— Мамі слід вживати запечені овочі та фрукти, зелень – все, що не має різкого запаху. Але якщо в родині є хоча б один алергік, то мамі потрібно особливо суворо дотримуватись дієти, і тоді раджу вживати спеціальні полівітамінні комплекси. Якщо алергіків немає, можете пробувати їсти ягоди – заморожену обліпиху, малину, смородину. Вводити слід по одному новому продукту у першій половині дня, буквально з чайної ложки, і уважно слідкувати за реакцією малюка.


—  Якщо мама все ж таки захворіла, чи можна продовжувати годувати груддю?
Обов’язково. Навіть якщо у мами температура, варто продовжувати природне вигодовування. Вона не лише не заразить дитину, а навпаки: в її крові виробляються антитіла до вірусу, які з молоком передадуться і дитині. Взагалі дитина, яка отримує мамине молоко, захищена від усього, тому я хочу ще раз підкреслити, що лактацію потрібно максимально підтримувати.

— Тим гостріше постає проблема закладеного носика у немовлят – їм важко смоктати груди. Як діяти в такій ситуації?
— Добре допомагають сольові розчини, які можна придбати в аптеці (найпростіший рецепт – на склянку теплої води ¼ чайної ложки солі) – крапаєте по 2 краплі піпеткою якомога частіше. Також непогано мати у домашній аптечці аспіратор.
—  Чи можна гуляти із дитиною у холодну погоду?
— Не лише можна, а і треба! Якщо у дитини нормальна температура тіла, і вона себе гарно почуває, то дотримуємось графіка прогулянок у будь-яку погоду. Поки гуляєте – провітрюйте свій дім. Тривалість прогулянки залежить від погоди, але якщо дитина заснула, то вона може спокійно спати і 2 години на вулиці, будити її немає потреби.

— А як зрозуміти, що вона не змерзла?
—  Якщо малюк спить, значить йому комфортно. Вдягаючи дитину на прогулянку, користуйтесь простим правилом «+1»: на малюкові має бути на 1 шар одягу більше, ніж на вас. Кутати дитину не потрібно, оскільки надмірна кількість одягу призводить до порушення терморегуляції, малюк може спітніти, і тоді ризик захворіти підвищується. Звісно, коляску потрібно ставити у місце, захищене від вітру. Чудово, якщо вдасться погуляти у сонячну погоду: сонячні промені, які потраплятимуть на шкіру малюка, сприятимуть виробництву вітаміну D.


— Яку температуру підтримувати вдома?
— У приміщенні не має бути спекотно – не більше 22-23⁰С. Краще тепліше вдягтися, якщо вам холодно. Також не забувайте, що повітря має бути зволожене. Чудово, якщо є можливість придбати зволожувач, якщо ні, можна ставити ємність з водою чи вішати вологі рушники на батарею – є багато «дідівських» способів… 

—  Що робити, якщо дитина все ж таки захворіла? Чи варто одразу приймати якісь ліки?
— На мою думку, якщо дитина з народження здорова і родина веде здоровий спосіб життя, то ніякі імуностимулюючі препарати їй не потрібні. І якщо дитина навіть застудилася, то це нормально, адже у неї має вироблятися власний імунітет. Щоб полегшити перебіг захворювання, маля потрібно часто поїти. Дуже гарно допомагають вітамінні коктейлі – ви просто заливаєте гарячою водою ті ж обліпиху, малину, смородину, проціджуєте і даєте пити дитині якомога частіше.  
— Що робити, якщо хвора дитина відмовляється їсти?
— Змушувати не потрібно. Дитячий організм зараз витрачає свою енергію на те, щоб побороти інфекцію. Змушуючи його їсти, ви лише відволікаєте його на перетравлення їжі.

— Чи гуляти на вулиці із хворою дитиною?
— Бажано так, але при цьому обмежити контакти з іншими дітьми. Організм ослаблений і йому не потрібні додаткові навантаження. З тієї ж причини краще обмежити спілкування дитини з родичами. Взагалі у періоди так званих епідемій краще не бувати з малям у людних місцях.

— Коли збивати температуру?
— Температура – це нормальна реакція організму на хворобу. Боятися її не варто. Якщо дитина себе нормально почуває, то до 38,5 температуру бажано не збивати, тому що саме при такій температурі в організмі виробляються імуноглобуліни, які борються з інфекцією. Також хочу зазначити, що обтирання оцтом, паріння ніг, гірчичники і все таке інше – це скоріше відволікаючі процедури,  які не мають доведеної ефективності. Найголовніше – це зволожене повітря, нормальне харчування, регулярні прогулянки і здоровий спосіб життя – за таких умов ви не залишите хворобі жодного шансу!

Будьте здорові!

Бесіду вела Галина Теличук