Як уникнути падінь – поради медичної школи Гарварду

Регулярні фізичні вправи однозначно зменшують імовірність впасти, тримаючи тіло в тонусі. Які ж саме є найдієвішими? Нещодавно вчені виявили, що тайцзіцюань – вид ушу й оздоровча гімнастика – один із найкращих варіантів.

Завдяки використанню комбінації повільних, плавних рухів, глибокого дихання та поступового переміщення ваги, можна підвищити силу, гнучкість і витривалість, покращити баланс та координацію рухів.

В рамках дослідження тайцзіцюань був пристосований до осіб похилого віку, що входять у групу ризику падінь. Але є докази, що цей вид оздоровчої гімнастики в цілому ефективний для поліпшення балансу.

У дослідженні взяли участь 670 літніх людей (середній вік – 78 років). Всі вони мали падіння в минулому або проблеми мобільності, яких розділили на три групи.

Перша займалася лише тайцзіцюань.

Друга група – аеробікою, силовими навантаженнями, тренуванням балансу та гнучкості.

Третя ж робила вправи на розтяжку.

Усі заняття проходили двічі на тиждень і тривали одну годину.

Через шість місяців був проведений аналіз досягнутих результатів. Так, особи у групі тайцзіцюань мали на 58% менше падінь, ніж ті, що виконували стретчинг-вправи, і на 31% – порівняно з людьми, які проходили кілька типів тренувань.

За матеріалами www.health.harvard.edu

Читайте також

Біль у суглобах: чи можна його уникнути?

Безпека здоров’я – як уникнути падінь у похилому віці

Запаморочення: як надати першу допомогу