Як уникнути ризик виникнення харчових отруєнь вдома

Поради для безпечної готівлі, що допоможуть уникнути ризиком харчових отруєнь. Чистоту на кухні треба підтримувати завжди. Холодильник, робочі зони, шафи, комора…зазирніть скрізь і вичистіть до блиску. Вимийте і ручки поверхонь – дверей, плити, шухляд тощо. Буває, що борошно, цукор, крупи висипаються – такі вже вони, сипучі… Наведіть лад і тут. Не оминіть і консервацію та продукти, які зберігаються не один день, – адекватний термін придатності є запорукою вашого здоров’я.

  • Позбавитися зайвих речей

Порядок на кухні полегшує процес готівлі. Подивіться, чи не надто багато різного приладдя та дрібничок вас оточують. Можливо, без деяких можна обійтися і тим самим розширити робочий простір. До того ж ви зможете легко підтримувати чистоту на кухні та зменшити ймовірність розвитку бактерій (приміром, при нарізанні сирого м’яса).

  • Дотримуватися правил при готівлі м’яса

Фахівці не рекомендують мити сире м’ясо, яке ви збираєтеся готувати (курятину, індичину, свинину та ін.). Адже численні бактерії, які на ньому знаходяться, потрапляють на руки, мийку, кухонне начиння, одяг тощо.

Будьте певні, що при термообробці усі мікроби загинуть: температура всередині продукту має бути не менш ніж 75 °C. Для її контролю при готуванні великих шматків м’яса краще придбати спеціальний термометр. Адже буває, що зверху страва начебто готова, а серединка ще не досягла належної температури. Це може призвести до збереження мікробів та нанесення шкоди організму. Дехто любить м’ясо середнього прожарювання – але це вже під власну відповідальність.

Зібрались на природу? Пильнуйте процес маринування м’яса для шашлику – кімнатна температура і тривалість декілька годин – достатні умови для розвитку бактерій. Слідкуйте, щоб їжа не зіпсувалася, особливо на сонці. Переконайтеся, що в холодильнику достатньо місця для продуктів, які лишилися нез’їденими після відпочинку.

  • Ставити теплу їжу в холодильник дозволяється

Агрегат не зіпсується, варто лише розкласти страви невеликими порціями, щоб вони швидше набули потрібної температури, тобто охололи. Зауважте, якщо холодильник не тріщить по швах від продуктів, це буде нескладно зробити.

  • Звернути увагу на обробні дошки

В ідеале потрібно мати декілька обробних дощок: для м’яса і птиці, а також для овочів. Бажано, щоб ці речі не були із заглибинами, де можуть накопичуватися бактерії, і навіть ретельне миття не врятує.

  • Мийні засоби мають бути суто кухонними

Мийні засоби, якими ви користуєтеся для миття посуду мають бути безпечними. Не всі спеціальні розчини, які підходять для ванної кімнати, можна застосовувати на кухні. Уважно читайте інформацію на етикетках.

  • Часто міняти губки та рушники

Вчені довели, що кухонні рушники є найбруднішою частиною цього приміщення. Тому їхню чистоту, як і аксесуарів для миття посуду, слід контролювати. Можливо, для когось буде зручнішим варіант паперових рушників.

  • Слідкувати за чистотою мийки

Слід взяти за звичку ретельно контролювати чистоту мийки та робочої зони навколо неї. Також варто регулярно протирати кран і ручки. Ці поверхні є значними накопичувачами мікробів, тож пильнуйте.

Дотримуйтеся цих нескладних порад і матимете життя без неприємних несподіванок.

За матеріалами www.myrecipes.com

Вам також може бути цікаво

Найбрудніші місця на кухні та харчові отруєння

Як правильно зберігати продукти

10 речей на кухні, які потрібно викинути вже зараз – бережіть своє здоров’я