Як приборкати ранковий безлад

Ви коли-небудь хотіли провести ранок продуктивно і з мінімальними зусиллями з вашого боку?

Найчастіше  кількість речей, яку нам потрібно зробити до офіційного початку дня, призводить до виснаження раніше, ніж день почався. Особливо виснаженими ми стаємо, якщо зібрати потрібно не тільки себе, але і дітей.

Було б чудово, якби існував спосіб проживати ранок більш ритмічно, з мінімальними втратами і так, щоб ранок задавав тон решті дня. Чи це можливо? Можливо, – трохи планування в поєднанні з твердими намірами, і все запрацює.

Нижче шість кроків, які допоможуть отримати більший контроль над ранковим божевіллям і спростити ранкову рутину для всієї родини.

1. Заплануйте ДОСТАТНЬО  ЧАСУ

Найголовніше в ефективній  ранковій рутині – знати скільки часу потрібно на збори кожного члена сім’ї. Якщо  ви одна, то ви цілком можете поспати довше, але якщо потрібно зібрати себе і трьох дітей шкільного віку, то краще запланувати достатньо  часу і ще про запас мати  15-20 хвилин на непередбачені ситуації.

Спостерігайте кілька днів за собою і своїми ранковими звичками. Запишіть скільки часу ви на них витрачаєте. Виділіть той час, який можна використовувати по-іншому. Це дозволить в подальшому оптимізувати час і використовувати його з більшою користю.

2. Сприймайте речі простішими

Так, відмінне рішення запланувати на ранок якомога більше важливих справ, але якщо вам для цього доведеться вставати в 4 ранку і весь день провести з каламутною головою, то моя вам порада – розслабтеся. Краще виспіться і зробіть менше, зате весь день пройде набагато продуктивніше. Плануйте на ранок тільки самі необхідне і упровадите одну, максимум дві корисних звички, які будуть давати вам енергію і налаштовувати на продуктивний день.

3. ПІДГОТУВАТИ РАНІШЕ

Бадьорий ранок – це часто результат спланованих напередодні дій. Наш мозок погано вміє приймати рішення і не важливо наскільки вони масштабні. Чим більше дрібних рішень потрібно прийняти з ранку, тим швидше ви витратите запас енергії і тим важче зберігати продуктивність протягом дня. Виділіть напередодні 30 хвилин – підведіть підсумки дня, заплануйте ключові події наступного. Подумайте про сніданок свій і сім’ї (якщо це ваш обов’язок ), заплануйте одяг, з урахуванням вашого розкладу. Якщо вранці черга в душ, то добре домовитись про черговість заздалегідь і дотримуватися її в подальшому.

4. НЕХАЙ СВІТ ЗАЧЕКАЄ ЗОВНІ

У багатьох ранок починається з новин або розважальних передач по телевізору / радіо, які, як нам здається, бадьорять нас і налаштовують на день. Набирає популярності починати день з прокрутки стрічки соціальних мереж або новинного порталу. У такого способу початку дня є серйозні неприємні наслідки. По-перше, ми легко можемо захопитися новинним потоком і забути про час, коли нам потрібно виходити з дому або починати роботу. По-друге, останнім часом новинна стрічка не дуже радує і захоплення новинним потоком часто впливає на настрій і збиває з власних планів. Якщо новини не є частиною вашої роботи, то краще рішення – не вмикати телевізор і не чіпати гаджети в ранкові години. Ідеально взагалі вимкнути телефон і включити його в момент початку роботи .

5. ЗАЛИШТЕ ДІМ В ТАКОМУ СТАНІ, В ЯКОМУ ВИ ХОЧЕТЕ ЙОГО БАЧИТИ  ВВЕЧЕРІ

Ну, наскільки це можливо. Заправити постіль краще відразу після того, як ви встали з ліжка. Повісити рушник після душу на місце відразу, а не кинути його на підлозі в спальні / вбиральні. Посуд після сніданку помити відразу і легше, і приємніше (або завантажити її в посудомийну машину) – ввечері не доведеться несамовито відмивати (на це ж завдання ввечері піде в два рази більше часу, перевірено багаторазово). І, взагалі, бардак в будинку після напруженого робочого дня – це запорука зіпсованого настрою ввечері.

Станьте біля порогу – куди падає ваш погляд, при вході в будинок / квартиру? Приділіть цьому місцю у вашому будинку трохи більше уваги – нехай воно буде в порядку, це миттєво буде позначатися на вашому настрої після приходу додому.

6. ПРОАНАЛІЗУЙТЕ, ЗАДАЙТЕ СТРУКТУРУ, ПОВТОРІТЬ

Після того, як ви визначили найкращий час для підйому, спланували основні ранкові завдання і обговорили з сім’єю послідовність кроків і дій, – дійте. Рутина на те і рутина, що вона передбачувана, надійна і актуальна. Ключове слово – повторюється. Протягом одного двох-тижнів спробуйте дотримуватися того, про що ви домовилися. Не поспішайте вносити змін, дайте собі час для експерименту і адаптації.

Є думка, що для впровадження звички потрібно від 21 до 30 днів. Це не завжди так, але абсолютно точно: чим більше повторень у вас буде, тим легше буде повертатися до запланованих дій, навіть якщо форс-мажор втрутиться у ваші плани.

ПУНКТ ОСТАННІЙ. Якщо у зараз у вас вранці повний розгардіяш і нема за що зачепитися, то почніть з чогось одного. Виберіть одну звичку, яку ви хочете запровадити і практикуйте її впровадження протягом 2-3 тижнів. Досить часто буває, що одна (ключова) звичка тягне за собою і інші зміни в організації життя.

Що це може бути за звичка? Нижче шість звичок, які можуть впливати на продуктивність дня:

  • Ранкова гімнастика / йога / біг / прогулянка – будь-яка фізична активність, яка приносить задоволення.
  • Нетривала медитація (від 3 до 10 хвилин)
  • Практика Фрірайтинг – ранкові сторінки
  • Ранкова вода з лимоном
  • Контрастний душ / обливання холодною водою
  • Корисний і смачний сніданок

І, будь ласка, не поспішайте і не робіть швидких висновків. Робіть те, що запланували і будьте уважні до себе