Як виховати чемпіона? або Спочатку був біг…

Біг – це не просто вправа, це стиль життя, але якщо ви пов’язуєте долю своєї дитини зі спортом, то це невід’ємна частина її сьогодення і чемпіонського майбутнього.

Біг – це елемент більшості видів рухів, наприклад, стрибків у висоту чи довжину з розбігу. Без уміння бігати не пограєш у футбол, волейбол, баскетбол, гандбол, теніс, навіть хокей… Біг є обов’язковою складовою будь-якої програми розвитку дітей, незалежно від їхнього віку.

  • Під час бігу посилюється кровообіг, організм збагачується киснем, а ще, як запевняють учені, біг впливає на остаточне формування мозку малюка.

Американський вчений Гленн Доман з Інституту розвитку дитини підкреслює, що мама й тато з ранніх років повинні сприяти біговим вправам свого чада. Доман впевнений, що біг напряму впливає на формування мозку, і з кожної дитини можна зробити чемпіона, чи навіть генія. Але не кожна дитина з ходу готова «включитися» в біговій світ, тому вплив батьків тут має особливе значення. Зацікавити дитину можна новим одягом, наприклад, купити їй нові кросівки, які обов’язково потрібно випробувати. Але найкращий варіант – почати бігати всією сім’єю.

  • “Краще тренування – змагання” – така істина побутує в спортивному світі. І вона дуже підійде, якщо ви серйозно налаштовані залучити дитину до бігу.

Зараз у світі, і в Україні також, більшість організаторів марафонів і напівмарафонів включають у програму змагань дитячі забіги. Популярність подібних дистанцій зростає з кожним днем. Для дитини – це можливість побувати на справжніх змаганнях серед однолітків, відчути себе професійним спортсменом, отримати медаль, якою можна потім хвалитися перед друзями у дворі, садку, школі.

  • Медаль дозволяє дитині відчути себе особливою, переможцем. Важливо, що участь у дитячих забігах – безкоштовна, і кожна дитина отримує пам’ятну медаль учасника марафону або напівмарафону.

Альтернативою бігу для дитини може стати катання на роликах. 26 квітня в столиці відбудеться Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2015, в якому візьмуть участь 6000 учасників. Організатори, крім дитячих бігових дистанцій на 100, 500 і 1000 м, включили в програму змагань і дитячі ролер-заїзди на ті ж 100, 500 і 1000 м.

  • Дитячі психологи кажуть, участь у спортивних змаганнях з раннього віку формує в характері дитини завзятість, уміння концентруватися, спортивний азарт і бажання перевершити самого себе, бути переможцем.

Звичайно, якщо вашій дитині 2 рочки і вона вперше вийшла на старт з вами за ручку, складно говорити про її перспективи професійного спортсмена або чемпіона з легкої атлетики. Сконцентруватися варто спочатку на користі занять бігом для здоров’я і розвитку дитини в цілому, а це – розвиток витривалості й швидкості, зміцнення м’язів, формування гарної спортивної статури. Не даремно ж легку атлетику, ключовою дисципліною якої є біг, вважають королевою спорту. Втім, якщо ваша дитина буде володіти всіма тими якостями, які в ній здатна зародити любов до бігу та участь у змаганнях, безсумнівно, її шанси зійти на п’єдестал через роки наполегливих тренувань – точно зростають.

Фото kyivhalfmarathon.org

Читайте також:

Влаштувати незабутнє свято для дитини – легко. Дозвольте їй побігати!

З лідерів виростають чемпіони!