Як вільні радикали впливають на наш оргнанізм

Вільні радикали — це молекули, яким не пощастило. У кожної молекули є електрони. Щоб молекула добре почувалася, їх має бути парна кількість. Коли молекула втрачає 1 електрон або ж має 1 зайвий — вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти своєму електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких все добре.

Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція.

Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах.

Наше тіло постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту, але, зазвичай, ми їх тримаємо під контролем. Інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції.

Поштовхом для цього можуть бути:

  • Куріння. Вільнорадикальні процеси – саме той механізм, що лежить між курінням та хворобами серця і судин.
  • Радіоактивне випромінювання.
  • Промислове забруднення довкілля і вихлопні гази.
  • Озон.
  • Деякі ліки та пестициди.
  • Запалення, в тому числі при ревматоїдному артриті.
  • Сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні “гасити” вільні радикали – антиоксиданти, тобто “ті, що спиняють окислення”.

Вони містяться також в їжі. Тут перелік продуктів з антиоксидантними властивостями.

Отже, що їсти, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів:

  • Все оранжеве і червоне – томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець . Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали, та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) — без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.
  • Темні ягоди – ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто . В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб. (https://goo.gl/u5nu22, https://goo.gl/VWmSxm)
  • Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки. (https://goo.gl/EK93Ym)
  • Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні. (https://goo.gl/4RgoSi)
  • Скумбрія, оселедець, лосось, форель — джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфарту. (https://goo.gl/ac47VL)
  • Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках. (https://goo.gl/GYYd8p, https://goo.gl/hv9snR)
  • Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. (https://goo.gl/uADwj4) Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні. (https://goo.gl/JQzSSP, https://goo.gl/kyp7oF)
  • Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси. (https://goo.gl/v7BMzE, https://goo.gl/b2rT8v)
  • Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха – в них багато вітаміну С. Це – найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру — коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках. (https://goo.gl/9oNC61, https://goo.gl/CzmTmm).

Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров’я!