Чому зміна часових поясів підриває здоров’я

Як не спати в Нью-Йорку, якщо ваше тіло відчуває себе в Лондоні? Вічне питання кожного, хто змушений мандрувати на великі відстані. Порушення біоритмів, спричинене зміною часових поясів, або джетлаг, викликає втому і дезорієнтує, а також може впливати на апетит та сексуальне бажання.

Але що відбувається з нашим організмом, коли ми перестрибуємо через кілька часових поясів? 

Джетлаг виникає через порушення внутрішніх біоритмів. Наш біологічний годинник керує циркадними ритмами організму, які помічають зміну дня і ночі та контролюють усе від кров’яного тиску до відчуття голоду.

Система налаштована на період у приблизно 24 години. І цей “головний годинник” у нашому мозку, чутливий до впливу світла, координує роботу всіх інших годинників організму в органах і тканинах.

Роботу цих годинників контролює гормон мелатонін, який виробляється у мозку. Він відповідає за відчуття сонливості, коли на вулиці темніє, і контролює температуру нашого тіла, коли ми спимо.

Коли ми вилітаємо в інший часовий пояс (або працюємо в нічну зміну), синхронна робота всіх внутрішніх годинників в організмі порушується. Кожен з них пристосовується до нового режиму в своєму ритмі, отже, поки вони знову не запрацюють синхронно, ми почуваємося погано.

Більшості людей потрібно кілька днів, щоб повністю пристосуватися до нового часового поясу. І це залежить не тільки від кількості часових поясів, які ви подолали, але і від напрямку перельоту. Через особливості роботи внутрішнього годинника подорож на схід дається нашому організму важче.

Наш внутрішній годинник працює з періодичністю в 24 години синхронно з добовим сонячним циклом. І коли ви летите на захід, у вашого організму є кілька додаткових годин, щоби пристосуватись до зміни біоритмів. А коли ви подорожуєте на схід, день скорочується, адаптуватися стає складніше.

Отже, чи можливо обманути наш внутрішній годинник?

“Панацеї від джетлага поки що не існує, – зазначає Гораціо де ла Іглесія, професор біології з Університету штату Вашингтон. – Найефективнішим способом є комбінація кількох стратегій: обмеження світла на певний час, строгий режим відпочинку та їжі, такі активні заняття, як ходьба або біг, а також прийом гормону мелатоніну в невеликій кількості”.

Крім того, препарати з мелатоніном продаються не всюди. До того ж, його не можна приймати при епілепсії або поєднувати з деякими ліками, приміром, варфарином – засобом від тромбів.

Найважливіший годинник нашого організму розташований у гіпоталамусі головного мозку. 

Як підготуватись заздалегідь

Деякі вчені вважають, що уникнути джетлага можна, підготувавшись до зміни часових поясів заздалегідь.

Вчені виявили, що лише 0,5 мг мелатоніну (звичайна доза складає 3 і 5 мг) в поєднанні з переривчастим яскравим світлом вранці допомагали перевести біологічний годинник вперед, в результаті чого всі циркадні цикли організму відбувалися раніше.

Таким чином, щоб уникнути джетлага, коли ви летите на схід, Істман рекомендує впродовж кількох днів перед поїздкою приймати мелатонін після обіду, а вранці прокидатись щодня раніше, за допомогою лампи денного світла.

Процедуру можна повторювати стільки днів, скільки часових поясів вам доведеться перетнути. Більшості людей, однак, вистачає меншої кількості днів, щоб помітно зменшити симптоми джетлага, а після перельоту вони швидко адаптуються до решти годин, пояснює Істман. Перед подорожжю на захід Істман радить використовувати лампу денного світла вночі, а мелатонін приймати зранку.

Але, як з’ясовується, адаптуватись до зміни біоритмів можна і без медичних препаратів.

Інша група вчених розробила мобільний додаток Entrain, який визначає, як нашому організму якомога швидше перейти в інший часовий пояс.

Ви зазначаєте, на який часовий пояс вам треба налаштуватись, а додаток обчислює графік перебування під штучним світлом.

Дослідники зазначають, що найпростішим способом є впродовж однієї половини дня проводити якомога більше часу на світлі, а в решту доби – намагатись більше знаходитись у темряві.

Як зазначається в журналі Air & Space, термін “джетлаг”, вочевидь, вперше використали в лютому 1966 року. Горацій Саттон писав у Los Angeles Times: “Якщо ви сідаєте на власний реактивний літак, щоб злітати в Катманду на каву до Короля Махендри, знайте, що вам не уникнути джетлага – хворобливого стану, дуже схожого на похмілля. А викликає його простий факт, що біоритми людського організму просто не встигають за швидкістю реактивного літака”.

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Future.

Читайте також:

Психологія здоров’я – 5 вправ для активізації творчої енергії