Як зберегти зуби здоровими

Поради доктора Ярослава Заблоцького

В світі стоматологія є дорогою послугою й буде такою надалі – це високотехнологічні послуги, які постійно розвиваються та вдосконалюються. Лікувати зуби дорого, тому краще запобігти розвитку карієсу та хворобам ясен. Це дозволяє – вчасна та кваліфікована гігієна й дбайливий домашній догляд.

Інша частина українців живе думкою, якщо вони захворіють, то їх зв’язків і грошей достатньо для того, щоб проблеми вирішити. Це стосується й стоматологічних проблем.

На відміну від нашого, західний менталітет (культура) здоров’я вихований грошима – профілактичні послуги коштують набагато дешевше, ніж лікування. Крім того, ці недорогі візити покриваються страховкою. Якщо не відвідувати лікаря з регулярними профілактичними візитами та захворіти, то лікування буде коштувати повну вартість.

Страх захворіти й розуміння, що дороге лікування потрібно буде оплачувати самостійно, виховує дисципліну та звичку регулярно відвідувати лікаря.

Тому профілактика на заході більш зрозумілий процес. Діє менталітет «ціни питання».

Важливо зрозуміти: ми можемо й повинні управляти своїм здоров’ям.

Щоб не збирати гроші на дорогі процедури, слід дотримуватися простих і зрозумілих правил.

Отже – чисті зуби не хворіють.

Чистити зуби двічі на день і двічі на рік, відвідувати стоматолога для професійної гігієнічної чистки.

Профілактична гігієна – це послуга для здорових людей. Чистку під яснами людина зробити самотужки не може – тільки лікар.

До речі, у США та Канаді стоматологи виконують таку послугу вже 115 років!

В Україні, на жаль,  поки нема такої традиції, нема навіть знань, що процедура чищення зубів потрібна.

Навіть коли зуби вже втрачені та вставлені імпланти, все одно можуть виникати хвороби ясен. Бо це питання знов-таки гігієни – зуби потрібно чистити двічі на день.

Існує всього три причини, через які можна втратити зуби.

  • Карієс – це коли в зубах з’являються дірки, які потім пломбує стоматолог.

Переважна більшість українців мають або дірки в зубах, або пломби. Це є результатом відсутності культури догляду за ротовою порожниною.

  • Пародонтит – це запалення ясен, що викликане бактерійною інфекцією. Схильність до запалення може передаватися спадково. Але розвитку пародонтиту можна уникнути. Бактерії будуть недієздатними, коли зуби чисті. Лише за умов, якщо зуби брудні й людина не дотримується елементарних правил щоденної гігієни, бактерії розмножуються і руйнують зуби та ясна.

Генетика – як гра в карти: неважливо, що тобі потрапить у руки, важливо, як тим розпорядитися.

  • «Стирання» зубів – виникає в результаті неправильного прикусу (співвідношення зубів верхньої і нижньої щелеп) або неконтрольованого стискання зубів. Так відбувається додаткове тертя зубів, і вони «зношуються».

Ярослав Заблоцький

практикуючий лікар-стоматолог, доктор медичних наук

Читайте також:

Зуби мудрості – що робити з ними? 

Їжа, яка псує зуби