Як змусити мозок працювати до 100 років

Щоб мислення, пам’ять і здатність вчитися залишалися у робочому стані, потрібно створити потужний пізнавальний резерв мозку. Про те, щоб якомога довше залишатися при світлому розумі у старості, слід подумати ще в молоді роки.

Постійна розумова активність і набуття нових знань та навичок – є найефективнішими методами збереження здоров’я мозку на довгі роки,  переконаний доктор Джон Н. Морріс, директор з досліджень соціальної та політичної політики в Гарвардському інституті старіння.  

Досягнути бажаного допоможуть кілька простих маніпуляцій.

Читайте

Читання називають своєрідним еліксиром молодості. Вчені закликають з віком не відмовлятися від читання книг, навіть якщо з’явилися проблеми з концентрацією і зором.

Медики пояснюють, що читання книг супроводжується перекладом слів в уявні образи, що допомагає підтримувати когнітивні функції. Читання підтримує вміння концентруватися і поповнює словниковий запас, а також стимулює людський мозок, у якому утворюються нові синапси – зони контакту між відростками нервових клітин і іншими клітинами. Ефект посилюється, якщо є можливість обмінятися враженнями з іншими людьми.

Обирайте складні види спорту

Дослідження показали, що регулярні фізичні вправи є одним із способів вдосконалення когнітивних функцій, таких як відновлення пам’яті, здатність аналізувати, концентрація та увага. І найкраще із цими завданнями справляються ті види фізичної активності, що вимагають додаткових зусиль.

Навіть звичайне плавання буде ще ефективнішим, якщо освоювати його нові види, контролювати дихання, ставити конкретні цілі і постійно удосконалювати свої навички. І так з будь-яким видом спорту і взагалі родом вашої діяльності. Щоб ви не робили, намагайтеся робити це ще краще!

Творіть

Мистецтво – дієвий інструмент покращення роботи мозку. Особливо дієвими вважаються регулярні заняття танцями і музикою, що задіюють сенсорні і моторні області головного мозку. Принаймні, так вважають вчені Міжнародної лабораторії мозку, музики і звукових досліджень Університету Конкордія (Монреаль, Канада).

Не шукайте легких шляхів

Дорослі люди у віці від 60 до 90 років, які опановували складні і абсолютно нові для себе техніки, показали кращі результати тестів на пам’ять. Простіші дії – читання та розгадування кросвордів – не мали настільки вражаючого ефекту.

Джерело: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/train-your-brain