Як навчитися ефективно виконувати нецікаву роботу

Що ми відчуваємо під час виконання монотонної офісної роботи, слухання нецікавих лекцій по другому колу, в процесі генерального прибирання квартири чи довгого переїзду у громадському транспорті? Правильно, всепоглинаючу нудьгу і злість на тих, хто змушує нас цим займатись. А це, погодьтесь, почуття не із приємних.

Але нудні справи, зазвичай, не лише обов’язкові, але і корисні. Тому, якщо не виконувати їх неможливо, необхідно змінити ваше ставлення до них.

Це вдасться, якщо ви подивитесь на нудне завдання під іншим кутом. Перетворіть його в гру, дайте собі волю і пофантазуйте – завдяки цьому займатися монотонними справами буде не лише легше, а й набагато приємніше.

Перевтілення

Ні, ви не в повісті Кафки, жуком ставати не обов’язково (роман «Перевтілення»). Ви можете перевтілитися у персонажа набагато приємнішого. Наприклад, якщо вам потрібно прибрати в квартирі, уявіть себе Шелдоном Купером з «Теорії великого вибуху» (комедійний серіал), який прибирає у нечупари Пенні. Ходіть з бридливим виразом обличчя, озвучуйте саркастичні коментарі щодо безладу. Коротше кажучи, розважайтесь на повну. Вб’єте разом двох зайців: і квартиру до блиску прибрали, і в акторській майстерності попрактикувалися.

(The Big Bang Theory, серіал)

Зміна декорацій

У багатьох офісах на сьогодні створюються спеціальні зони відпочинку, де можна взяти тайм-аут і трішки відпочити. Наприклад, у берлінському офісі SoundCloud, працівники можуть пограти у більярд, настільний теніс, зайнятися йогою і навіть трішки подрімати. У офісі компанії Google є звукоізольована кімната з музичними інструментами, караоке та ігровими приставками PS3, Xbox 360 – це допомагає працівникам розслабитись та налаштуватися на генерування нових ідей.

Але якщо ваше робоче місце обладнане не настільки добре, вихід все одно є. Ви можете попрацювати на свіжому повітрі чи в найближчому кафе. В крайньому випадку, просто залізьте під стіл – зміна обстановки в будь-якому випадку піде вам на користь.

Діліть на частини

Великі, громіздкі справи важко виконувати саме тому, що їм не видно кінця і краю. Саме тому їх варто ділити на невеликі частини. А якщо за кожну виконану маленьку справу ви ще й будете нагороджувати себе смішним відео з котиками, то скоро з’явиться і ентузіазм, і, навіть, бажання продовжувати.

Два в одному

Якщо робота, що вас чекає, ну дуже громіздка і ну дуже монотонна, ви запросто можете поєднувати її із ще однією. Приємне з корисним, як кажуть. Якщо завдання не вимагає постійної концентрації уваги, ви можете під час його виконання слухати аудіокниги, альбоми рок-легенд або аудіоуроки з мови, яку давно хотіли вивчити. Завдяки цьому нудьгувати вам точно не доведеться.

Залиште себе позаду

Кінорежисер Ед Харріс казав: «Єдина людина, яку ти повинен перевершити – ти сам». Використайте дух змагання для виконання нудних справ. Наприклад, під час написання диплому чи великого звіту дізнайтесь, за скільки хвилин ви можете написати 100 слів. І надалі намагайтесь перевершити цей результат. Робота робитиметься швидше і цікавіше – гарантовано.

Але в кінці змагання обов’язково вручіть собі приємний приз, ви ж чемпіон, і ваш титул: переможець ліні і прокрастинації.

Порахуйте овець

Ну або кількість брюнеток і блондинок, що їдуть з вами у одному вагоні метро. Чи кількість дівчат у вашому тренажерному залі, які носять кросівки Nike у відсотковому відношенні до всіх інших. Це неважливо. Справа в тому, що завдяки цьому в моменти вимушеного неробства (довга поїздка в громадському транспорті, монотонне годинне заняття на велотренажері), ви вчитиметесь концентрувати увагу та підмічати невеликі деталі. Мозок та уява активно працюватимуть, і тоді на нудьгу часу точно не залишиться.

Підготувала Катерина Янковенко