Як лазня впливає на організм

Лазня – це поєднання трьох стихій: води, вогню і повітря. В холодну пору особливо приємно зануритися у світ тепла і пари – лише в лазні можна отримати ні з чим незрівнянне відчуття розслаблення та блаженства, адже відпочиває не лише тіло, а і мозок.

У багатьох людей виникають проблеми, типові для холодного періоду: поганий кровообіг у кінцівках та шкірі, в результаті чого пальці постійно холодні, а шкіра стає блідою та пересушеною. Прогрівання організму у лазні швидко впорається із цими неприємностями. Також банний жар позитивно впливає на суглоби та опорно-руховий апарат.  

Але вони бувають різні – за традиціями, температурним режимом, вологістю повітря – що в свою чергу по-різному впливає на організм людини. Тож давайте розглянемо найпопулярніші із них. 

Турецька лазня (хамам) 

За часів Османської імперії мандрівники змивали у хамамі бруд і пил пустелі. Зараз це чудовий спосіб скинути із себе напруження сучасного життя. Хамам – це висока вологість повітря при відносно низьких температурах. Зазвичай повітря прогрівається лише до 35-45° при 100% вологості. Особливістю хамаму є пишність інтер’єру із мозаїками та фресками на стінах та куполоподібні високі стелі. Дякуючи такій конструкції конденсат стікає на підлогу і потім випаровується. Пара також виробляється котлами, розміщеними у підлозі чи у стінах та подається у приміщення через невеликі отвори.Турецька баня має декілька приміщень: кімната для миття, парна, курна, кімнати з басейнами із різною температурою води. У парній зазвичай розташовані мармурові лежаки, на яких потрібно приймати масаж – масаж і косметичні процедури є невід’ємною складовою відвідання хамаму.

Римська лазня (терма)

Один із найдавніших видів лазнів  були популярними у Римі ще в античні часи. Будувалися вони біля термальних джерел, у зв’язку з чим і отримали свою назву.  Римські бані мають багато спільного з турецьким хамамом – мозаїка на стінах, куполоподібні стелі, декілька приміщень, висока вологість повітря при відносно невисокій температурі, яка не перевищує 60°. Волога пара подається по спеціальній трубі і через чашу із водою, ароматизованою ефірними оліями. 

У класичній римській лазні також є спеціальний фонтан із термальною водою. Це найбільш розповсюджений вид бань. Починати паритися можна при 45°, поступово піднімаючи температуру до 70-80° при вологості повітря 60-65%. 

Руська баня (парна)

Зазвичай окремо збудована будівля, зроблена із рублених дрів хвойних порід дерева. Вона має 2 приміщення – передбанник і парна. У парній знаходиться велика цегляна піч, в яку кладуть камені та поливають невеликою кількістю води для утворення пари. Класична SPA-процедура у руській бані – це биття березовими віниками. У листі містяться ефірні олії, які під дією температури виділяються, здійснюючи позитивний вплив на організм. До того ж це прекрасний масаж! 

Фінська сауна

Це парні із сухим жаром. Хоча пару так само отримують, підливаючи воду на розпечені камені,  рівень вологості не перевищує 10-15% при температурі 100-150°. Тому піт, що виділяється з тіла, не стікає по ньому, а моментально випаровується, що ефективно сприяє втраті зайвої ваги та виводу токсинів. Для оздоблення фінських саун також використовують деревину, але таку, що витримує натиск високих температур і не виділяє смоли – це деревина кедру, вільхи, осики. Окрім передбанника та парної є окреме приміщення душова.  Якщо у руській лазні більшість часу проводиться саме в парній, то у фінській – у передбаннику, який має набагато більший розмір, ніж парна, адже невелике приміщення легше розігріти до високої температури.  

Японська лазня (офуро)

Цілющий ефект тут здійснює не пара, а вода. Людина занурюється у дерев’яну бочку – фурако, виготовлену із спеціальних порід деревини, із спеціально встановленими всередині пічкою та лавками. Температура води в бочці складає 35-40°, а температура приміщення – 40-50°. У воду додають різноманітні трави та ефірні масла. Під час процедури слід періодично змінювати глибину. Існує також цікавий варіант японської бані, де замість води в бочку насипають тирсу. Найчастіше використовують тирсу кедрового дерева, адже вона дуже ароматна. Тирсу розігрівають до 50°, після чого занурюються в неї на 8-10 хвилин. Піт з тіла вбирається тирсою, а лікувальні речовини з деревини проникають у шкіру через пори.  

Єгипетська лазня (расул) – лікування глиною   

У цьому виді бані особливої уваги приділяють догляду за шкірою – масажу та пілінгу. Температура повітря складає близько 45° – як у класичному хамамі. У різних чашах знаходяться лікувальні грязі для різних частин тіла – окремо для обличчя та, наприклад, спини. Крім того, є спеціальна сіль для особливо огрубілих частин тіла, таких як лікті чи підошви ніг. Саме слово «Расул» – це назва глинозему з гори Атлас в Марокко, який здійснює дезінфікуючу дію, очищує пори і забезпечує шкіру цінними мінералами і мікроелементами. Для того, щоб глина повністю не засихала на шкірі протягом процедури і не кришилася, приміщення постійно прогрівається парою із різними ароматами. На завершення потрібно змити із себе грязі й натертися спеціальними оліями. 

 

Однак при всій своїй користі, відвідування лазень– це своєрідний стрес для організму. Не рекомендується паритися під час вагітності та при наявності гострого простудного захворювання. Також це задоволення є забороненим при порушеннях функції щитовидної залози, після перенесеного інфаркту чи інсульту, онкології та низки інших хворобливих станів. Тому перед тим, як піти в баню, обов’язково проконсультуйтесь зі своїм лікарем.

 

Лазня – як невід’ємна складова здорового способу життя
  Вікторія СМАХТІНА, 25 років:
 Регулярно відвідувати лазні я почала зі шкільних років. Спочатку я ходила лише для того, щоб очистити і загартувати свій організм, хоча, відверто кажучи, сам процес мені мало подобався.
 Згодом, позитивний вплив дався взнаки – я перестала хворіти, відчула сплеск енергії, і навіть думки стали світлішими. Більше того, від  самого процесу я почала отримувати справжнє задоволення. Я спробувала різні види лазень і саун, але перевагу надаю саме руській, адже  саме там досягається максимальний контраст, особливо взимку, що сприяє загартуванню.
Також велике значення для мене має розташування: це має бути десь у лісі біля річки, щоб можна було вийти подихати свіжим повітрям і покупатися у лунці взимку. Зараз відвідування бані стало для мене корисною звичкою і навіть маленьким ритуалом, який супроводжується такими приємними моментами, як душевні бесіди в компанії здорових однодумців, гарячий трав’яний чай між заходами, масаж банним віником, інгаляція з ефірними маслами та різні SPA-процедури.
 

Підготувала Галина Теличук

Читайте також:

7 рецептів щастя


В які години краще доглядати за обличчям?