Творча діяльність впливає на психіку

Психологи з Нової Зеландії прийшли до висновку, що творча активність, бажано щоденна, впливає на внутрішній і психологічний стан людини. Вона змушує людину почувати себе щасливою, а також поліпшується її самопочуття і стан здоров’я.

Сила креативу

За словами вчених, креативність пов’язана з емоційним станом людини. Вчені з університету Отаго проводили експеримент. Вони спостерігали за станом здоров’я шести сотень жителів Отаго, які вели щоденники протягом двох тижнів. Учасники експерименту записували як заплановані або які не заплановані події в той чи інший спосіб впливали на стан їх здоров’я, плани на майбутнє, погляди і ставлення до оточуючих.

Після закінчення двотижневого терміну вчені зібрали щоденники студентів і проаналізували їх. Як виявилося, на позитивні емоції більше впливало те, скільки і як часто добровольці займалися творчістю. Також вчені помітили ще одну деталью

Чим більше людина отримувала позитивних емоцій, тим більше вона займалася творчою діяльністю. Вчені назвали такий ефект «спіраллю благополуччя».

У ході експерименту виявилося, що такий ефект досягається будь-якими формами творчої діяльності. Тобто, написання книг, спорт, ігри, кулінарія, комп’ютерна творчість, поезія, написання і відтворення музики однаково впливають на людину, і приносять максимальне задоволення. Вчені відзначили, що позитивні емоції асоціюються зі здоровою людиною, тому влада повинна забезпечити людям можливість займатися творчістю.

Про це повідомляє Journal of Positive Psychology.

Джерело: Вістіpro

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як стати креативним

Рукоділля покращує здоров’я