Здорове харчування – що означає колір жовтка яйця

колір жовтка яйця

Білий яєчний жовток: чи це погано? Існує думка, що колір жовтка свідчить про якість яєць, ніби то блідий жовтий є ознакою невисокої якості. Можливо це наслідки пострадянського періоду, коли ми порівнювали домашні, ніби то якісніші, яйця з густим та насиченим кольором жовтка з блідими копіями з магазину? Невідомо.

Але спеціалісти з якості продуктів дійшли такого висновку один: яйце із білуватим жовтком, що трапилося з-поміж інших із жовтим, так само їстівне. Якість яєць залежить не від кольору, а від свіжості продукту – перевіряйте термін виготовлення та звертайте увагу на умови зберігання, яйця повинні зберігатися в холодильнику, і все буде добре.

Чи не кожен має звичку розглядати куплені яйця, що збирається застосовувати для приготування їжі. Адже певні ознаки можуть свідчити про відхилення від норми, зіпсованість.

Наприклад, помічені червона плямка, дивна біла смужка або не однотонний колір жовтка, особливо надто світлий, заставляють нас замислитися та розібратися, перш ніж куштувати продукт.

Але не варто хвилюватися, світлий жовток – це цілком природно. Його колір залежить від корму, який їдять курчата.

У різних куточках світу «серця» яєць можуть істотно відрізнятися за кольором.

У США, наприклад, курчат підгодовують жовтою кукурудзою, а пігменти з рослини проникають у яйця, тому і «кружалик» частіше більш насиченого відтінку.

Якщо ж птиці дають зернові білого кольору, відповідно, він блідніший.

Проте забарвлення жовтка не завжди вказує на їх високопоживне харчування. Деякі американські фермери просто додають до раціону курчат моркву чи люцерну, щоб колір був темнішим.

У багатьох африканських країнах вони переважно їдять злакову культуру сорго із менш жовтою пігментацією, тому і «серединки» світліші або зовсім білі.

У Південній Америці можна помітити рожеві, помаранчеві або навіть червонясті жовтки, оскільки птицю часто годують червоним насінням аннатто.

За матеріалами www.myrecipes.com

Читайте також:

Яйця більше не вважають шкідливою їжею 

Яйце на сніданок може попередити інсульт?