Як правильно харчуватися для здоров’я мозку

Як правильно харчуватися для здоров’я мозку – поради науковців.

1. Що корисніше: сирі чи приготовлені продукти?

Деякі продукти (особливо зелень) краще вживати сирими, адже в процесі готування руйнуються багато поживних речовин. Але не слід впадати у крайнощі, адже термічна обробка допомагає їжі краще засвоїтись, роблячи поживні речовини більш доступними і зменшуючи кількість токсинів, які можуть міститися у сирих продуктах.  Все ж таки люди винайшли вогонь і почали готувати їжу не просто так.

2. Чи корисно додавати до страв спеції?

Спеції не лише надають стравам особливого аромату та смаку, а і мають цілющі властивості. Так, є дані, що куркума збільшує нейротрофічний фактор головного мозку, карі зменшує ризик розвитку деменції, а розмарин запобігає розвитку когнітивних порушень.

3. Як впливає на здоров’я вживання чаю та кави?

Кава – це низькокалорійний напій, багатий на флавоноїди, а чай має численні антиоксидантні властивості. Згідно з результатами одного японського дослідження, вживання зеленого чаю пов’язане зі зменшенням ризику розвитку деменції та помірних когнітивних розладів.

4. Чи корисно пити молоко?

Молоко містить багато корисних речовин, і саме завдяки вживанню молока сучасні люди набагато вищі за людиноподібних мавп. Здатність перетравлювати лактозу у дорослому віці – це цікава адаптація людства у процесі еволюції. Останнім часом люди стали уникати молочних продуктів – частково через результати епідеміологічного дослідження China study, згідно з якими була виявлена кореляція між вживанням молока і розвитком раку. Але не слід піддаватися паніці – ці дані потребують суттєвої перевірки та проведення численних додаткових досліджень.  

5. Як щодо голодування?

Короткострокове голодування може бути корисним для мозку. Окрім того, що воно допомагає підтримувати здорову вагу, голодування викликає кетоз, або кетоацидоз, – стан, що розвивається через вуглеводне голодування клітин, коли організм для отримання енергії починає розщеплювати жир з утворенням великої кількості кетонових тіл. Є дані, що метаболізм кетонів здійснює позитивний вплив на мозок і покращує стан пацієнтів з помірними когнітивними порушеннями або хворобою Альцгеймера. Однак при деяких станах голодування протипоказане (наприклад, при цукровому діабеті), тому спочатку потрібно обов’язково проконсультуватися із лікарем.

За матеріалами сайту «Medscape»

Також читайте Як тримати себе у формі?

Вода – еліксир життя

Тривожність – ворог мозкових клітин