Зубний камінь – проблема, яку легше не допускати, ніж лікувати

Така проблема, як зубний камінь, виникає через небажання приділяти час простим, але обов’язковим процедурам. Про проблему зубного каменю ми поговорили з професором, стоматологом з 30-літнім досвідом, засновником мережі стоматологічних клінік – Ярославом Заблоцьким.

Зубний камінь утворюється від залишків їжі. Після вечері або обіду на наших зубах залишаються м’які залишки. Вони б не встигли затвердіти, якби люди чистили зуби два рази на день. І проблема б не існувала.

Спочатку наліт, який залишається на зубах – м’який, але згодом він перетворюється в камінь. На жаль, культура чищення зубів у нас мінімальна і люди не дотримуються правил чистити зуби два рази на день. Хота відомо, що зуби потрібно чистити не просто два рази на день, а після кожного прийому їжі.

Оскільки наліт утворюється від залишків їжі, а ми їмо тричі на день, то єдиний вихід – це чистити зуби. У мене є дуже хороший друг професор з Франції, котрому 70 років, він носить із собою зубну щітку в кармані в спеціальному футлярі. Він чистить зуби щоразу після прийому харчів.

Зубний камінь залишається на зубах і є місцем для накопичення нальоту. Саме у таких місцях живе та розвивається інфекція. Насправді, люди хворіють та втрачають зуби з двох причин – карієс (дірки в зубках)  та пародонтит (запалення ясен). Чим старшою стає людина, тим більша вірогідність виникнення запальних  вогнищ. Коли уражаються ясна  – під час чищення зубів ви можете спостерігати кров.

Доросла людина повинна кожні півроку приходити до стоматолога-гігієніста на процедуру професійного чищення зубів. Стоматолог-гігієніст діагностує у вас проблему зубного каменю. Але повірте, якщо ви будете чистити зуби, хоча би два рази на день і раз на півроку робити професійне чищення зубів, то у вас не буде зубного каменю. Професійна гігієна – послуга для здорових людей, але в Україні мало хто про це знає. В Америці та Канаді культура, ходить до стоматолога-гігієніста кожні півроку, існує вже понад 115 років.

У людей, які регулярно піклуються про зуби, процедура професійної гігієни триває не більше однієї години. Якщо культури чищення зубів немає, то стоматологу доведеться докласти зусиль, щоб видалити зубний камінь. Це те саме, що й зі снігом… Якщо вчора випав сніг, ми можемо легко його почистили, а якщо ми вчорашні сніг не чистили, а сьогодні випал новий, то перший вже став льодом і нам без лома не обійтися!

Якщо ми чистимо зуби регулярно, то немає необхідності використовувати ультразвук, так званий лом у стоматології. Якщо ви не почистили зуби і наліт став каменем, то зубна щітка вам вже не допоможе.

Багато людей обговорюють тему того, коли потрібно чистити зуби – до їжі або після? Все дуже просто – зуби потрібно чистити перед сном, тобто після ввечері. А вранці, коли ви тільки прокинулися – то зуби у вас чисті.

Якщо є можливість тримати у себе в кабінеті зубну щітку та пасту, то найкраще – чистіть зуби кожен раз після їжі.  

Читайте також 

Як зберегти зуби здоровими   

Зуби мудрості – що робити з ними?  

Ярослав Заблоцький

практикуючий лікар-стоматолог,

доктор медичних наук