Як вижити вегетаріанцю в м’ясоїдному світі

Ви плануєте відмовитися від м’яса і стати вегетаріанцем? Джорджина Кілі розказує про моменти, які ви повинні знати, перш ніж перейти на темну, “зелену” та “листову” сторону.

Є безліч причин ставати вегетаріанцем. На сьогодні існують навіть вегетаріанські кухарі та письменники. Я була вегетаріанкою протягом тривалого часу. Настільки довгого, що смак індички тепер пам’ятаю лише віддалено. Я ніколи не була великим м’ясоїдом і близько восьми років тому, коли я все більше почала обмежувати кількість м’ясних страв у раціоні своєї сімї, ми зайнялися розширенням нашого репертуару вегетаріанських рецептів.

На моє становлення вегетаріанкою багато в чому вплинуло те, що я зацікавилась їжею. Мені було неймовірно цікаво, звідки доставляються інгредієнти, яким чином приготована та чи інша страва та що можуть запропонувати мені кухні інших народів.

До речі, чим більше ви будете досліджувати їжу, тим більше впевнитеся , що є цілий ряд смачних страв, в яких овочі – зірка і займають ключове місце.

Ось 10 пунктів, на які вам варто звернути увагу, якщо ви плануєте стати вегетаріанцем:

1.Білок = сила

Не потрібно турбуватися про наявність білка і заліза у ваших стравах. Ви можете отримати абсолютно всі вітаміни та мінерали, які вам потрібні, від вегетаріанської дієти. Вам просто потрібно знати, що їсти:

Джерелами білка та заліза є горіхи, бобові, тофу та зелені листові овочі;
Мигдаль, фісташки і кешью містять корисні жири та ідеально підходять для перекусів;
Молочні продукти є хорошим джерелом білка, як і кіноа, яка ідеально підходить для наповнення салатів;
Найпопулярніше джерело білка – яйця;
Сухофрукти (родзинки, курага) є чудовими джерелами заліза;
Вітамін С допомагає залізу засвоюватися в організмі, тому вам варто вибирати продукти, які поєднують в собі обидва варіанти. В крайньому разі, ви можете випити склянку фруктового соку разом з їжею, щоб максимізувати всі можливі вигоди.

2. Приховані сюрпризи

М’ясо або риба можуть бути прихованим інгредієнтом в продуктах харчування, від яких ви цього не чекали. У соусі вустершир, наприклад. Хто б міг уявити!?

Муси, желе, соуси, йогурти та сири можуть містити желатин або інші тваринні жири з метою зміни консистенції страв або додавання аромату. Саме тому варто перевіряти склад кожного продукту, в якому ви не впевнені.

3. Приготуйтеся відповідати на запитання

Ставши вегетаріанкою, я дізналась, що люди неймовірно люблять дебати. Як тільки ви говорите, що вирішили стати вегетаріанцем, будьте готовими до безлічі питань, вигуків недовіри та критики: «Що? Ти не їсиш навіть бекон?!»

Мої бабуся і дідусь досі не зовсім розуміють концепцію вегетаріанства і вічно плутають, чому я позбавляю себе того, що вони вважають найкращою частиною їжі. Відмовлятися від ірландського рагу в ірландській сім’ї – ризикована справа, але якщо я змогла це зробити, то і ви зможете впоратися зі своїми труднощами.

4. Плануйте фуд-програму на вихідні

Якщо ви вегетаріанець, інколи вам доведеться займатися плануванням. Наприклад, якщо ви збираєтеся у відпустку у нове місце, варто перевірити, чи існують там місцеві вегетаріанські делікатеси, ресторани або ключові фрази, які можуть стати в нагоді. Знати слова, які допоможуть місцевим зрозуміти, що ви не їсте м’ясо – гарний початок чудового відпочинку!

5. Трохи риби

Це варто врахувати, якщо ви лише на півдорозі до повного вегетаріанства або пескетаріанець (Спосіб життя, який базується на відмові споживати в їжу теплокровних тварин. Вживання риби та морепродуктів допускається – Прим. ред.). Останнє дає вам можливість робити свій раціон більш гнучким.

Пам’ятайте, що існують певні харчові аспекти, які слід враховувати, якщо ви відмовилися від м’яса і їсте лише деякі морепродукти:

  • Білок і залізо як і раніше можуть бути проблемою;
  • Якщо ви споживаєте рибу, вам варто спробувати нові рецепти з морепродуктів;
  • Пескатаріанство через деякий час може стати відмінним трампліном до вегетаріанства.

6. Вчіться заміняти інгредієнти улюблених страв

Сочевиця для «мясного» фаршу, філе «Quorn» (фірма, що виробляє замінники мяса – Прим. ред.) замість курячого, квасоля для фаршу в гамбургерах – як тільки ви починаєте розширювати межі в приготуванні вегетаріанської їжі, ви почнете звикати і до використання нових інгредієнтів, пробуючи нові замінники для повсякденних м’ясних страв.

До речі, вони зручні не лише для отримання додаткових поживних речовин в їжу, але і ідеально підходять для того, щоб пригощати змішану компанію з вегетаріанців і м’ясоїдів. Чудові «Quorn»-болоньєзе або пряні гамбургери з квасолею завжди матимуть успіх у ваших гостей!

7. Озбройте свою кухню

На вашій кухні обов’язково мають бути додаткові банки для зберігання зерна та інших вегетаріанських товарів, плюс вам точно не завадить пристойний блендер для приготування вегетаріанських супів і соусів. Залежно від того, наскільки авантюрним стає приготування вашої їжі, ви можете задуматися про придбання спіралісера (спіральна овочерізка – Прим. ред.) Це цікавий гаджет для приготування їжі з мінімальними зусиллями.

Хороші ножі і обробні дошки також мають важливе значення для будь-якої кухні, але якщо ви серйозно ставитесь до приготування овочів, вам потрібно отримати необхідні інструменти для роботи.

8. Будьте в пошуку

Шукайте вегетаріанські та веганські кафе і ресторани у вашому місті. Досліджуйте різні кухні на наявність вегетаріанських страв. Хто знає? Раптом ви виявите нового фаворита!

9. Не забувайте про перекуси

Я любитель перекусів. Я постійно повинна щось гризти протягом усього дня, інакше я стаю сварливою та/або втомленою. На той випадок, коли яблуко або банан вже не діють, у мене є схованка натуральних фруктових рулетів, коробок кешью і пакетів попкорну, які мене рятують.

Ви можете також експериментувати з деякими запасами. Їх виготовлення займає хвилини, а потім ви зможете запакувати їх і взяти з собою в будь-яке місце (на роботу, на прогулянку, в кіно).

10. Ресторани та кафе

Виходи з друзями не потребують змін, вони просто будуть трішки відрізнятися. У Великобританії ми вважаємо цілком очевидним, що в ресторанах є вегетаріанська альтернатива. У деяких місцях є більш широкий вибір, ніж в інших, тому я пропоную вам перед походом в певний заклад заздалегідь оглянути його меню онлайн і зробити висновок, чи варто туди йти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вегетаріанство – це стить життя

Вегетаріанська дієта для м’ясоїдів

Поради вегетаріанця-гурмана