5 найбільш вражаючих марафонів весни

Весна – хороший час для бігу, зокрема, й на наддовгі дистанції марафони та ультрамарафони. Більшість цих забігів давно зайняли достойне місце в календарі Міжнародної асоціації легкої атлетики, деякі – лише виборюють право стати найпривабливішими для найвитриваліших бігунів планети. Атож розпочинаємо інформувати вас про високий марафонський сезон з п’ятірки найбільш вражаючих марафонів весни, що проходять у найекзотичніших куточках планети.

Підготовку до подолання такої довгої дистанції (нагадаємо, класична марафонська дистанція становить 42 195 м) слід починати заздалегідь, а значить, у наших природних умовах – ще глибокою зимою. Звичайно, тривалі та інтенсивні тренування взимку не всім до душі, зате є нагода рано розпочати спортивний сезон. Однак слід також врахувати, що реєструватися на більшість знаменитих марафонів треба ще раніше (не за кілька місяців, а за півроку, а то й відразу після завершення цьогорічного на наступний), –  інакше можна просто не потрапити до когорти щасливчиків!  Тому варто уважно стежити за офіційними сайтами марафонів та завчасно сплатити реєстраційний внесок – такі офіційні правила допуску, не рахуючи довідки про  стан здоров’я.

Одразу два марафони відбулися вже у перший день весни, однак у абсолютно різних кліматичних умовах. XI Байкальський льодовий марафон хоча й відноситься за календарем до весняних, однак насправді – це оптимальне поєднання надзвичайних обставин та суворої зими. Адже уся дистанція проходить по льоду найглибшого в світі озера. Учасники, що прибувають в селище Ліствянка РФ, перетинають Байкал зі сходу на захід. Температура повітря під час марафону зазвичай опускається до -20 °С і нижче, а максимальна глибина під льодом досягає 1300 м. Недарма ж у 2007 році Байкальський льодовий марафон був включений до переліку 24 найекстримальніших у світі. Не дивує, що у таких обставинах найкращий результат марафону належить місцевому сибіряку Сергію Калашникову. Враховуючи особливу складність Байкальського марафону, заявка на участь розглядається організаторами в індивідуальному порядку, а обирають тих, хто реально здатний здолати такі труднощі. Цього року таких виявилося 167 з 23 країн, і всі відважні марафонці дісталися до фінішу, що свідчить про виправданість відбору.

У той самий час в умовах постійного літа біля танзанійського міста Моши проходив 13-й щорічний Kilimanjaro Marathon Його маршрут не передбачає приборкання найвищої гори Африки Кіліманджаро, однак види цієї вершини будуть супроводжувати весь забіг. Цей марафон відбувається зазвичай під палючим екваторіальним сонцем в умовах середньогір’я – висоти коливаються від 830 м до 1150 м над рівнем моря. Не дивно, що й тут найкращі місцеві бігуни – танзанійці та кенійці. Цього року лише з них складалася перша десятка переможців як у чоловіків, так і в жінок.

Цікаво, що всі вони отримали право виступати на одному з найстаріших та найпрестижніших африканських змагань – Old Mutual Two Oceans Ultra Marathon. Справа в тому, що Kilimanjaro Marathon є відбірковим етапом на один з найкрасивіших світових забігів планети  –  ультрамарафон Двох Океанів, що відбудеться 4 квітня у Південно-Африканській Республіці неподалік від Кейптауна уже в 46 раз. Його учасникам потрібно буде подолати 56 км традиційним маршрутом довкола мису Кейп Пенінсула, де зустрічаються два океани – Індійський та Атлантичний. Прекрасна нагода насолодитися природними краєвидами цього унікального місця. Отже, у міжнародному календарі є не лише забіг,  що проходить по двох континентах, про що ми писали восени, але й марафон, що поєднує два океани.

Однак ультрамарафон Двох Океанів має коротку історію проведення порівняно з Boston Marathon, що пройде 20 квітня у американському штаті Массачусетс. Це найстаріший у світі щорічний марафон, ровесник сучасних Олімпіад, відбудеться він уже 119 раз поспіль! Щороку в ньому беруть участь близько 30 тисяч спортсменів, однак потрапити до цього кола можна лише через попередні відбіркові змагання. Наприклад, відбір на цьогорічний марафон стартував ще у вересні 2013 року, а вже у вересні 2014 реєстрація учасників завершилася! Отож усі бажаючі цього року можуть долучитися лише до понад півмільйона глядачів, що традиційно збирає ця грандіозна спортивна подія. І навіть резонансні теракти на трасі марафону в 2013 році не вплинули на його шалену популярність.

А вже тижнем пізніше – 26 квітня – у протилежному кінці США, у містечку Кармел, на Монтеррей бей, що у штаті Каліфорнія, стартує ще один вражаючий забіг –  Big Sur International Marathon. На відміну від марафону в Бостоні, він пройде «лише» 29 раз, однак його «родзинкою» є надзвичайно мальовничі природні парки тихоокеанського узбережжя Каліфорнії, через які проходитиме маршрут.

Отож весняні марафони можуть бути не лише випробовуванням на витривалість, міць та силу духу, але й насолодою від долучення до грандіозних подій та найдивовижніших ландшафтів.

Якщо ви не впевнені в тому, чи готові стати частиною такого випробування, пам’ятайте, є багато інших цікавих марафонів і напівмарафонів, про які ми розкажемо незабаром, які не вимагають таких фізичних надзусиль і досить часто супроводжуються забігами на коротші дистанції – 5 чи 10 км.

Вибирайте, що вам до снаги!

Фото www.baa.org