6 ванн для краси та молодості

Будь-яка жінка знає, як приємно поніжитись у теплій ванні після важкого дня: вода заспокоює і розслабляє, знімає стрес та наповнює енергією. Але приємне можна поєднати із ще приємнішим, адже «відмокання» у домашній ванній можна перетворити на справжні спа-процедури. Відомо, що богиня кохання Афродіта приймала ванни з пелюстками троянд, які наповнювали її любовною силою. Сучасні жінки можуть також відчути себе богинями, додавши у воду інгредієнти, які можна легко знайти на кухні та в найближчій аптеці.

Є декілька базових рекомендацій щодо прийому ванн, які допоможуть досягти максимального ефекту.

  1. Перевірте температуру води: дуже гаряча ванна небезпечна для серця, до того ж вона пересушує шкіру. З іншого боку, при температурі нижче 35 градусів корисні речовини, які ви додали у ванну, погано розчиняються і не дають максимального ефекту. Оптимальною температурою води є 35-38 градусів.
  2. Довго лежати у ванні не варто: 20-30 хвилин достатньо, щоб розслабились м’язи, розширились пори, зникло нервове напруження.
  3. Як би приємно не було ніжитися у ванні, щодня проводити цю процедуру не слід: шкіра в теплій воді набухає, втрачає жир і пересушується. Оптимально приймати ванну 1-2 рази на тиждень.
  4. Перед прийняттям ванни бажано зробити пілінг. До вашої уваги простий але дуже ефективний рецепт: 1 ст. ложка морської солі + 1 стакан вершків або сметани. Цю суміш нанесіть круговими рухами на шкіру, після чого змийте теплою водою. Можна посилити ефект, поклавши у ванну капронову шкарпетку або марлевий мішечок із пригоршнею вівсяної крупи. Під час купання періодично натирайте ним шкіру.
  5. Не варто приймати ванну одразу після їжі, щоб не перенавантажувати серце і шлунок.
  6. Будь-який рецепт буде ще ефективнішим, якщо, приймаючи ванну, ви робитимете масаж проблемних зон.

Найкращі рецепти ванн для краси та здоров’я:

Морська сіль очищує шкіру від токсинів, омолоджує та робить її еластичною, допомагає у боротьбі з целюлітом, зміцнює нігті. Всипте 350-500 г морської солі у воду, полежіть у ній 15-20 хвилин, активно рухаючи руками і ногами, після чого сполосніть шкіру теплою водою і змажте кремом.

Молоко та мед – головні складові ванни Клеопатри. Молочно-медова ванна підтягує шкіру, омолоджує і робить її оксамитовою на дотик. Підігрійте 1 л молока, розчиніть у ньому 4-5 ст.л. меду і додайте суміш у воду.  

Червоне вино покращує кровообіг, знімає нервове напруження, підвищує імунітет, омолоджує шкіру, відновлює її природний водно-ліпідний баланс та бореться із проявами целюліту. У теплу воду додайте 1 л сухого червоного вина та 150 г меду.

Какао – невід’ємна складова шоколадних ванн. Аромат покращує настрій, а какао-боби підтягують шкіру, повертають їй сяйво та тонус, позбавляють ознак старіння і виводять шлаки. Розчиніть 150-200 г какао-порошку в 1 л гарячої води і додайте у ванну.

Ефірні масла мають широкий спектр дії. Так, допоможуть розслабитися лаванда, ромашка і меліса. Наповнять енергією сандал, грейпфрут та інші цитрусові аромати. Апельсин, пачулі та розмарин позбавлять від целюліту, а м’ята, кипарис, евкаліпт та інші хвойні аромати борються із застудою. На інтимний лад налаштовують іланг-іланг, жасмин, ваніль та бергамот. Масла не розчиняються у воді, тому бажано їх спочатку додати у розчинник-основу (1 ст. молока, сметани або вершків + 5-6 крапель масла) а вже потім виливати у ванну. Зверніть увагу, що цитрусові масла можуть подразнювати шкіру, тому не додавайте їх більше 4 крапель. Для посилення ефекту додайте у ванну 500 г будь-якої глини.

Трави очищують шкіру, покращують обмін речовин та лікують від хандри. Особливої актуальності фітотерапія набуває в осінньо-зимовий період, коли організму не вистачає сонячного світла. Всі трави по-своєму унікальні. Так, м’ята заспокоює подразнену шкіру, тонізує і освіжає; ромашка і хміль пом’якшують суху шкіру, підвищують стійкість до інфекцій; шавлія та дубова кора звужують пори і борються із надмірним потовиділенням; розмарин покращує кровообіг і тонізує шкіру. Траву заваріть відповідно до рецепту на упаковці, процідіть і додайте у ванну. Простіший спосіб: покладіть трави у марлевий мішечок і підвісьте його на кран так, щоб гаряча вода попадала на нього під час наповнення ванни.

Варіантів – безліч. Головне – не перетворюйте ванну на буденність! Домашні ванни – це найдоступніша розкіш і найприємніша спа-процедура, завдяки якій ви відчуєте себе справжньою богинею.

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Як тримати себе у формі?”

“Целюліт: жіночність, яку ми приховуємо”

“В які години краще доглядати за обличчям?”

“Корисні поради для краси та здоров’я”