Ацетилсаліцилова кислота: кому, як і скільки приймати

Щороку від серцево-судинних захворювань (ССЗ) вмирає близько 400 тисяч українців – фактично, середній обласний центр. У групі ризику – чоловіки, люди з надмірною масою тіла, особи, що палять та зловживають алкоголем, мають близьких родичів, у яких серцева недуга проявилася в середньому віці.

Зауважте, що вік не є визначальним фактором: від інфаркту міокарда нині помирають і в молодому віці. Лише своєчасна профілактика убереже від атеросклерозу і таких грізних захворювань, як інфаркт міокарда та ішемічний інсульт. 

Для профілактики ССЗ кардіологи призначають пожиттєвий прийом ацетилсаліцилової кислоти, що знижує ризик тромбоутворення і покращує прохідність судин.  

КОМУ?

  • Всім людям, які раніше перенесли інфаркт міокарда або ішемічний інсульт.
  • Людям зі стенокардією: тим, у кого при швидкій ходьбі та через навантаження з’являється біль за грудниною стискаючого або пекучого характеру, що змушує зупинитися. 
  • Людям з облітеруючими захворюваннями периферичних артерій: тим, у кого під час ходьби виникає біль у нижніх кінцівках, що змушує людину зупинитися (так звана переміжна кульгавість). 
  • Пацієнтам, які перенесли операцію аортокоронарного шунтування або стентування серцевих (чи іншої локалізації, наприклад, ниркової, каротидної) артерій.  
  • Пацієнтам з атеросклеротичним ураженням мозкових судин.  
  • Пацієнтам без перерахованих вище захворювань, але з високим ризиком серцево-судинних подій (насамперед інфаркту міокарда та інсульту) внаслідок наявної артеріальної гіпертензії у поєднанні з факторами серцево-судинного ризику (стать, ожиріння, тютюнокуріння, порушення вуглеводного та/або ліпідного обміну, наявність серцево-судинних захворювань у близьких родичів). 

Ефективність профілактичного прийому ацетилсаліцилової кислоти підтверджена великою кількість досліджень. Зокрема вчені з Американської робочої групи з профілактики захворювань (U.S. Preventive Services Task Force) за допомогою калькулятора ризику, розробленого фахівцями Американського коледжу кардіологів (American College of Cardiology) та Американської асоціації серця (American Heart Association), проаналізували результати досліджень, в яких проводилась оцінка зв’язку між щоденним прийомом низьких доз ацетилсаліцилової кислоти  і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. В результаті було виявлено, що регулярний прийом препарату дорослими у віці 50−69 років дозволяє збільшити тривалість життя на 10 років і більше. При чому у віці 50-59 років вживання  ацетилсаліцилової кислоти не підвищувало ризик виникнення кровотеч.

ЯК?  

Вживати препарат слід один раз на добу після будь-якого прийому їжі. Бажано, щоб препарат не залишався «сам на сам» зі слизовою оболонкою шлунка і не подразнював її.

В екстрених випадках таблетку рекомендується розжувати: поки тромб пухкий (тромбоцитарний), його легше зруйнувати, ніж більш щільний фібриновий.

Вживання ацетилсаліцилової кислоти як засобу першої допомоги при інфаркті міокарда могло б врятувати життя десятьом тисячам хворих щороку. Прийом даного лікарського засобу зменшує ризик смерті на 23%, якщо почати прийом відразу ж після виявлення підозри на інфаркт міокарда і як мінімум протягом наступних 30 днів. 

Важливо!! Призначати вживання будь-яких ліків потрібно тільки за рекомендацією лікаря!

СКІЛЬКИ?

Для профілактики тромбозу, інфаркту міокарда та інсульту зазвичай призначають прийом ацетилсаліцилової кислоти в дозі 75−150 мг на добу. При підозрі на інфаркт міокарда або нестабільну стенокардію («передінфарктний стан») доза має бути збільшена до 150−325 мг.

Зверніть увагу!
Раптове припинення щоденного прийому ацетилсаліцилової кислоти може викликати тромбоз, інфаркт міокарда або ішемічний інсульт через так званий «ефект рикошету». Це стосується людей, у яких вже була серцево-судинна подія або операція на серці. Тому якщо лікар порадив вам приймати ацетилсаліцилову кислоту − ви маєте чітко розуміти, що це − на все життя. Відміняти її прийом на певний проміжок часу чи замінювати на інший препарат доводиться тільки якщо у хворого виникають серйозні побічні ефекти, виникають специфічні супутні захворювання або потреба проведення операційного втручання чи медичної маніпуляції. Тому дуже важливо щодо початку та припинення прийому ацетилсаліцилової кислоти обов’язково проконсультуватися з лікарем. 

За підтримки компанії “Такеда”

UA/CVM/1116/0118h