Терапевтична дія акро-йоги

Що таке акро-йога?

Акро-йога – це симбіоз традиційної йоги, акробатики і тайського масажу. По суті це парний сеанс йоги, під час якого один із партнерів є надійною опорою для другого партнера, який здійснює плавні переходи від однієї асани до іншої у повітрі. Самі практики називають цей оригінальний напрямок «акро-польотом», і виглядає це як справжнє акробатичне шоу. До речі, в акро-йозі дійсно задіяні елементи циркового мистецтва і контактної імпровізації, тому її можна назвати найбільш творчим та видовищним напрямком йоги.

Від теорії до практики

В акро-йозі є три ролі:

  • «база» – той, хто виконує підтримки і має контакт із землею
  • «льотчик» або «флаєр» – той, хто виконує асани у повітрі
  • «коректор» – зазвичай, це тренер 

Найчастіше «база» – це чоловік, який бере на себе вагу тіла «флаєра» і правильно розподіляє її по хребту, а «флаєр» – це жінка, яка розкриває потенціал свого тіла в польоті. Існує близько 20 базових підтримок, які можна чергувати у різних послідовностях. Найголовнішим завданням для партнерів є пошук точки рівноваги – і саме завдяки їй людина утримується у стані польоту, а не завдяки силі  м’язів. Не потрібно боротися з гравітацією – вона навпаки допомагає успішно виконувати асани. Головне – навчитися концентруватися, знаходити баланс всередині себе і довіряти партнеру.

Філософія акро-йоги

Ця тілесна практика є глибинним смислом взаємодії чоловіка та жінки у Всесвіті. Практика акро-йоги направлена насамперед на віднайдення духовного і фізичного балансу з партнером. Виникає відчуття злиття з партнером, перетворення на єдиний організм, який дихає, рухається і наповнюється гармонією.

Акро-йога стане справжньою знахідкою для закоханих пар, адже вона позитивно впливає на сексуальну енергію між партнерами, вчить довіряти одне одному, зближує і допомагає усвідомити, що разом можна досягти набагато більшого, ніж самому.

Оздоровчий ефект

Засновники акро-йоги розробили одразу дві системи: терапевтичну і спортивно-акробатичну.  Фішка  терапевтичного напряму – це так звана антигравітаційна терапія витяжки хребта «флаєра», який повністю перебуває  в розслабленому стані, в той час як зміцнюються його хребет та м’язи спини, тим самим створюючи міцний м’язовий корсет. До того ж, заняття акро-йогою розкривають творчий потенціал людини, роблять її більш впевненою у собі, спілкування з іншими стає більш відкритим, знімаються фізичні та енергетичні блоки.

Звісно, найефективнішою ця тілесна практика є для пар, які хотіли б віднайти гармонію не лише в собі, а і всередині своїх стосунків, відчути себе одним цілим і навчитися довіряти одне одному. Але насправді акро-йогою може займатися кожен, хто хоча б трохи знайомий з традиційною йогою, бажає розкрити потенціал свого тіла і спробувати щось нове. Особливих обмежень немає – фактично, на заняття можна приходити навіть без партнера, адже навчатись основам акро-йоги можна не лише парою, а і одному або втрьох.Фізична сила і вага також не мають особливого значення (як і в будь-якому напрямі йоги) – оволодівши технікою можна навіть підтримувати людину вдвічі важчу за себе. Все, що вам потрібно – це бажання рухатись вперед до нового себе: врівноваженого, спокійного, у гармонії з собою, оточуючими і навколишнім світом.

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Метод прогресивної м’язової релаксації”

“Дихальні вправи пранаями”

“Дога йога: собака “в позі лотоса”

“Гімнастика для жінок “Сила Берегині”