Водні процедури можуть замінити тренування в спортзалі

Контрастний душ дає не гірший ефект, аніж тренування! Достатньо кілька хвилин під гарячою водою, близько хвилини під холодною, – і ви відчуєте себе свіжим та бадьорим, як після відпустки. Важливо чергувати зміни температури не менше трьох разів.

10+1 причина, чому ваш організм полюбить контрастний душ

  1. Активізуються всі біологічні процеси: покращується кровообіг, оновлюються клітини епітелію, стимулюється робота внутрішніх органів.
  2. Зникає аритмія серця.
  3. Тонізуються м’язи.
  4. Зміцнюється нервова система.
  5. Серце тренується, як під час кардіо-тренування.
  6. Прискорюється обмін речовин.
  7. Інтенсивно очищується та омолоджується організм.
  8. Підвищується імунітет.
  9. Зникає стрес.
  10. Повертається працездатність, акумулюються сили.
  11. Покращується настрій.

У чому секрет?

Усе дуже просто: Не завжди потрібно титанічними зусиллями напружувати окремі м’язи на тренажерах. Задійте відразу увесь організм, адже шкіра (а це 20% тіла) піддається безпосередньому впливу під час контрастного душу! Гаряча вода розширює кровоносні судини, а холодна їх звужує. Кров починає циркулювати інтенсивніше і, як наслідок, відбувається «перезавантаження» організму. Просто розслабтеся і спостерігайте, як ваше тіло тренується саме по собі.

«Зарядіться» правильно:

  • Почніть поступово. Щодня збільшуйте різницю температури води, але ніколи не доводьте себе до ознобу.
  • Найкраще приймати контрастний душ зранку.
  • Не обов’язково обливатися з головою. Проте, щоб уникнути різкого перепаду тиску, завжди починайте з верхньої частини тіла.
  • Вмикайте холодну воду тільки тоді, коли тіло добре прогрілося. Але не замерзайте: процедура повинна приносити задоволення.
  • На ступнях знаходиться багато нервових закінчень. Намагайтеся рухатися, щоб вони теж контактували з водою.

Якщо ж після контрастного душу ви все ж відчули дискомфорт і озноб, варто зменшити час обливання холодною водою. Оптимальний варіант – пів хвилини. Проте, важливо, щоб вода все ж була холодною, а не теплою. Саме в цьому і полягає контрастність душу, а отже, і його ефективність.

Підготувала Ася Дан

Читайте також:

Правда про термоджетики – засоби для “спалювання жиру”