Ананас – унікальний ферментний комплекс

 Ананас – один із найсмачніших фруктів на планеті, який відкрив для нас відомий мореплавець Христофор Колумб. В наш час цей фрукт набув широкої популярності і використовується на багатьох кухнях світу: він є основою для приготування десертів, цукерок, солодощів та навіть м’ясних страв.

Склад ананасу

Мікро- й макроелементи – кальцій, фосфор, цинк, залізо, магній, йод, мідь, марганець – все це робить фрукт незамінним джерелом поживних речовин для людського організму. У м’якоті міститься велика кількість харчових волокон і органічних кислот.

Калорійність – невисока, на 100 г продукту становить близько 49 ккал:

  •  Білки – 0,4 г;    
  • Жири – 0,2 г;
  •  Вуглеводи – 10,6 г.

Близько 86% продукту – вода, тому ананас є дуже соковитим і досить непогано втамовує спрагу.

Ананас містить унікальний ферментний комплекс – бромелайн, який прискорює розщеплення жирів та білків, тому активно сприяє схудненню та омолодженню організму.

Користь ананаса

Поживна цінність стиглого ананаса унікальна. Він є поєднанням вітамінів і мікроелементів, життєво необхідних для організму, тому його по праву вважають «тропічною аптекою».

  • може виявляти проти набрякову дію,
  • має антибактеріальний ефект.
  • знижує артеріальний тиск,
  • сприяє розрідженню крові,
  • профілактує виникнення тромбозів,
  • усуває атеросклеротичні бляшки  на стінках кровоносних судин,
  • зменшує біль в м’язах і суглобах.

 

Може підвищити рівень серотоніну в крові, який притуплює відчуття голоду та виводить зайву рідину із організму, тому в боротьбі з зайвими кілограмами ананас може бути гарним помічником.

Адже не випадково для підтримання бажаної маси тіла та комплексного очищення організму медики рекомендують влаштовувати «ананасовий» день.

Варто знати

Є ряд недоліків, на які потрібно звертати увагу при частому вживанні цього продукту.

Ананас має високу кислотність, тому людям, у яких є гастрит, виразка шлунку або підвищена кислотність вживати ананаси або ананасовий сік не варто, тому що це може подразнити слизову оболонку.

Через вміст кислот не варто зловживати цим фруктом людям, у яких є проблеми з зубами чи зубною емаллю. А якщо все ж таки кортить з’їсти хоч шматочок, то потрібно після вживання ретельно прополоскати ротову порожнину.

Не слід забувати і про те, що ананас – це досить сильний алерген, тому людям, у яких є схильність до будь-яких алергій краще вживати цей продукт після консультації з лікарем.

Також ананас може становити загрозу для вагітних жінок, тому що вживання не стиглого фрукту може призвести до скорочення матки.

Але не дивлячись на всі недоліки цього екзотичного фрукту, він дуже корисний для організму, тому ананас – це той фрукт, який вартий того, щоб ввести його у раціон.