Кава і фрукти зменшують частоту інфарктів у жінок

Слід пам’ятати, що загальна кількість вживаних антиоксидантів охоплює всі продукти, що їх містять. До них належать тисячі продуктів харчування, які входять до щоденного раціону та мають синергічний вплив на організм людини. Вказуючи на те, що раціон, до якого входить багато антиоксидантів, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань серед жінок, вчені ще раз підтвердили корисний вплив фруктів та овочів на стан серцево- судинної системи.

Історія дослідження

Вчена Алісія Вольк (Alicja Wolk) із Каролінського інституту (Швеція) разом із колегами провела дослідження, до якого було залучено 32 561 особа жіночої статі віком від 49 до 83 років, у яких не було виявлено серцево-судинних захворювань на початку дослідження. Проводився моніторинг стану здоров’я учасниць протягом десяти років, здійснено аналіз раціону учасників та визначено кількість вживаних антиоксидантів. Для визначення частоти розвитку інфарктів міокарда були залучені дані реєстрів державних лікарень.

Протягом періоду спостереження було зафіксовано 1114 випадків розвитку інфарктів міокарда. Команда вчених підрахувала, що жінки, які споживали найбільшу кількість антиоксидантів (7 порцій фруктів та овочів на день) мали на 20% нижчий показник розвитку інфаркту міокарда, порівняно із тими учасницями, що споживали найменшу кількість (2,4 порції фруктів та овочів на день).

Автори дослідження прийшли до висновку: «Ці дані свідчать про те, що загальна кількість вживаних антиоксидантів, до яких належать фрукти, овочі, кава та цільні злаки, може бути засобом профілактики інфаркту міокарда».

 

Rautiainen S., Levitan E.B., Orsini N., Akesson A., Morgenstern R., Mittleman M.A., Wolk A. Total antioxidant capacity from diet and risk of myocardial infarction: a prospective cohort of women // Am. J. Med.

 

На правах реклами