Антиоксиданти – засоби для молодості № 1

Організм постійно виробляє так звані оксиданти (або вільні радикали) – молекули, що володіють підвищеною хімічною активністю (за рахунок того, що у своєму складі мають один вільний непарний електрон). Оксиданти потрібні нашому організму, вони беруть участь у багатьох процесах, що відбуваються в ньому.

Так, без оксидантів неможливе нормальне засвоєння їжі, боротьба з бактеріями, вірусами і грибками. Однак усе добре в міру, а під впливом поганої екологічної обстановки, неправильного харчування, стресів, куріння, алкоголю тощо в нашому організмі відбувається збій і він починає виробляти надмірну кількість оксидантів, які порушують нормальну роботу здорових клітин, органів і тканин.

Надлишок цих вільних радикалів призводить до розвитку судинних, онкологічних захворювань, діабету, інсультів, а також прискорює процес старіння.

Боротися з цим шляхом зв’язування вільних електронів у пари і покликані антиоксиданти. Тобто, нормальне функціонування організму можливо при досягненні балансу між вільними радикалами і антиоксидантами.

І ті й інші потрібні і важливі, але в певних кількостях. Варто додати в свій щоденний раціон природні продукти-антиоксиданти, які, як правило, легко сприймаються і засвоюються нашим організмом. А також прибрати подразники, що сприяють активації надлишкового вироблення вільних радикалів: кинути палити, випивати і т.д.

Найбільш багата антиоксидантами рослинна їжа. При цьому чим темніше забарвлення, тим більше антиоксидантів міститься в продукті. Тому вибираючи між жовтим і фіолетовим виноградом, білою й чорної квасолею і т.д. віддавайте перевагу сортам темного забарвлення. Те ж і серед листових овочів – темно-зелені більш корисні з погляду антиоксидантних властивостей.

Підготувала Ольга Фоміна спеціально для “Живи активно”