Ароматерапія: основні принципи лікування

Ароматерапія – це метод лікування із застосуванням натуральних ефірних олій, що вводяться в організм через дихальні шляхи, шкіру або слизові оболонки. Головна мета ароматерапії – стимуляція захисних сил організму і зміцнення його опірності до будь-яких патогенних чинників. Про властивості ароматерапії розповідає лікар-невролог, кандидат медичних наук Тетяна Секер.

З історії

Більше 6000 років використовує людство цілющі і очищаючі властивості ефірних олій. Ними користувалися в Китаї, Індії, Персії та Єгипті. У наші дні мистецтво ароматерапії, безумовно, не може замінити класичну медицину, однак біологічно активні речовини рослин мають цілу низку безперечних переваг перед медикаментозними засобами у профілактиці та лікуванні цілого ряду патологічних процесів.

Властивості ефірних олій

  • Мають бактерицидну, протизапальну й антисептичну дію.
  • Надають благотворну дію на нервову систему – емоційно заспокоюють і стабілізують психічне здоров’я.
  • Володіють позитивним дерматологічним і косметичним ефектами, відновлюючи і зберігаючи здоров’я і красу шкіри і волосся.
  • Оновлюють механізм саморегуляції в організмі, мають біоенергетичну цінність.

При дотриманні дозування ефірні олії регулюють фізіологічні процеси в організмі, не мають негативного побічного впливу на організм і не викликають звикання.

Основні принципи ароматерапії

  1. Комплексний підхід до пацієнта. Цей метод передбачає вплив не тільки на причини і патологічні зміни при захворюваннях, але, насамперед, на стимуляцію і підвищення захисних сил організму.
  2. Принцип індивідуальності. Завжди слід пам’ятати, що біологічно активні речовини ароматів діють на людину через його психіку, нюх, душу, тому важливо застосовувати в оздоровленні тільки приємні пацієнтові аромати.
  3. Принцип різнобічного дії. Аромат рослин є комплексом різних біологічно активних речовин, тому одні й ті ж аромати можуть використовуватися для лікування декількох захворювань. Наприклад, олія лаванди є одним з кращих антисептиків, але володіє також здатністю покращувати настрій, усувати втому, депресію, головний біль.
  4. Принцип дозування. Практичний досвід показує, що менші дози можуть дати набагато більший ефект, особливо якщо проблема емоційного або психологічного характеру.
  5. Принцип поєднання ароматерапії й інших методів лікування. Ароматерапія може використовуватися як самостійно, так і в комплексі з іншими нетрадиційними (психотерапія, рефлексотерапія, фізіотерапія, масаж) і медикаментозними методами лікування.

Рекомендації фахівця щодо застосування ароматерапії у дітей

У період активізації респіраторних інфекцій рекомендується ароматизувати повітря в приміщеннях, де перебувають діти. Це допоможе запобігти вірусним інфекціям і сприяє якнайшвидшому одужанню. При цьому використовують такі ефірні олії, як чайне дерево, чебрець, евкаліпт, лимон, м’ята перцева, розмарин.

Ефірна олія апельсина допомагає при збудженні, неадекватній поведінці, сприяє міцному сну. Під час виконання домашніх завдань підвищує концентрацію уваги, посидючість. Після гучних ігор, перед сном заспокоїть дитину олія лаванди. Олії м’яти перцевої і лаванди здатні пригнічувати відчуття страху і невпевненості. Олія евкаліпта допоможе вирішити проблеми бронхо-легеневої системи, а олія розмарину – позбавить від нападів головного болю, перепадів настрою.

ВАЖЛИВО!! Ефірні олії можуть викликати алергічні реакції

Алергічний контактний дерматит — це алергічна реакція на ефірні олії, яка виникає найчастіше. Знайте, що коли ви стаєте чутливими до алергенів ефірних олій, надалі у вас виникатиме до них реакція.

І, як правило, це реакція гіперчутливості сповільненого типу. Тобто виникає вона через 12—72 години після контакту.

Читайте також: