Біг корисний не для всіх

Спорт, і найбільше – біг, – стали ознакою сучасноъ прогресивної людини. Але чи готові до бігу Ві і чи буде від цього користь Вашому організму? 

Існує простий тест: якщо ви можете пройти 2 кілометра за 20 хвилин, то ви готові до регулярних пробіжок. Якщо ні – час звернутися до лікаря.

Ще одне завдання для вас: встаньте босоніж на одну ногу. Якщо ви не можете стояти рівно, а ваша щиколотка нестабільна, це означає, що м’язи навколо вашого коліна не готові до захисту зв’язок від травм, і їх необхідно попередньо зміцнити.

Але незалежно від результатів цих тестів, перед тим, як відправитися на пошуки нових кросівок для бігу, будь-кому не завадить пройти мінімальне обстеження – зробити ЕКГ, перевірити рівень холестерину і цукру в крові, артеріальний тиск.

Пам’ятайте, що біг ефективний лише для здорової людини. Існують гострі протипоказання для бігу. До них відносяться:

  1. Будь-які хронічні захворювання, особливо в період загострення;
  2. Захворювання серцево-судинної системи, тяжка гіпертонія, вроджена вада серця, розлади серцевого ритму;
  3. Нещодавно перенесені інсульт, інфаркт міокарда, операції;
  4. Травми і захворювання опорно-рухового апарату, тромбофлебіт ніг;
  5. Гострий період інфекцій, а також період відновлення після них;
  6. Клінічна депресія;
  7. Міопія високого ступеня.

У всіх інших випадках біг принесе вам тільки користь. Звісно, є противники бігу, які стверджують, що постійні вібрації негативно впливають на мозок, що біг провокує надмірне навантаження на суглоби, тощо. Насправді, потрібно просто уважно поставитися до вибору техніки бігу, місцевості для занять, взуття, екіпіровки, режиму та інтенсивності занять – і тоді шкода для опірно-рухового апарата буде успішно компенсована.