Ботокс, філери, лазерна терапія – чи безпечні естетичні процедури

Згідно з результатами нещодавнього дослідження неінвазивних та мінімально інвазивних косметичних процедур, побічні ефекти або ускладнення виникали дуже рідко і, як правило, мали тимчасовий характер

«Найчастіше під час подібних процедур вводять нейротоксини, такі як ботокс, для розгладження зморшок; так звані «філери» для підтягнення обвислих областей обличчя; і лазери та світлові прилади для видалення небажаного волосся», –  розповів провідний автор дослідження доктор Мурад Алам з кафедри дерматології в Медичному коледжі Фейнберга Північно-Західного університету в Чикаго. 

Дослідники проаналізували дані процедур, які протягом 3 місяців проводили 23 дерматологи з використанням лазерних та світлових пристроїв, а також ін’єкційних нейротоксинів і філерів у 8 американських амбулаторних дерматологічних клініках. Загалом в рамках дослідження було зібрано даних з більш ніж 20000 процедур. Всього було зафіксовано 48 побічних наслідків, жоден з яких не загрожував життю або вимагав госпіталізації. Всі виявлені побічні ефекти миттєво реагували на лікування або швидко зникали самі. В цілому, до побічних ефектів призвело менше чверті відсотка від кількості всіх проведених процедур. Слід зазначити, що у досліджені брали участь лише шановані косметичні дерматологи із гарною репутацією.

Вірогідність виникнення побічного ефекту  завжди присутня, головне – максимально мінімізувати цей ризик, тому краще звертатися до кваліфікованого лікаря», – зазначив Алам.

За матеріалами Medscape

Читайте також:

 Як позбутися темних кіл під очима?

12 правил для красивого волосся

Прості вправи для обличчя, що допоможуть зберегти молодість та красу