Чай врятує від спеки

Чай можна пити по-різному. Найпростіший і, на жаль, найпоширеніший варіант в європейських країнах, в Україні та у наших найближчих сусідів – всюдисутні чайні пакетики. Напій із деяких з них сильніше фарбує стінки чашки, а з деяких залишає чашку майже чистою. Це, мабуть, уся різниця. Звичайно, ще є різноманітні ароматизатори – їх відчуває навіть той, у кого сильний нежить. Як і будь-який продукт масового виробництва, чай в одноразових пакетиках розрахований на людей, які поспішають. Та якщо ви маєте час для читання, то, хочеться сподіватися, знайдете й час, щоб відвідати (або власноруч провести) повноцінне чаювання. Майстер китайської чайної церемонії Анастасія Красовська переконує, що чай має цілющий вплив на душу й тіло.

– Анастасіє, як почався Ваш «чайний шлях»?

– Батьки хотіли, щоб я стала лікарем, але у відповідному навчальному закладі я провчилася лише три курси, і зрештою стала журналістом. Кілька років тому я вирішила зробити подарунок своєму чоловікові на річницю весілля, і замовила для нас у чайному клубі китайську чайну церемонію. Вона справила надзвичайно сильне враження і на мене, і на мого чоловіка, тож у відповідь він подарував мені навчання у чайній школі. З цього й почалося захоплення чаєм, не тільки китайською чайною церемонією, а й взагалі традиціями чаювання.

– Чим вас так вразила китайська чайна церемонія?

– Вона стала для мене одкровенням. Мені було після неї так добре, що кілька днів мені буквально не хотілося ані їсти, ані пити – був стан повної гармонії. Тож зрозуміла, що ми дуже мало використовуємо те, що може нам дати чай, у повсякденному житті. Чай – це і смак, і користь, і ціла ужиткова наука. Навчившись «спілкуватися» з чаєм, ми можемо майже ніколи не хворіти, можемо легко вирішувати свої емоційні проблеми. Тож правильний вибір чаю – це дуже важливо.

– А які помилки при виборі чаю ми найчастіше робимо?

– Наприклад, помилково перебуваючи у стані збудження, пити у великих кількостях зелений чай. Неправильно пити зелений чай натще. Таких тонкощів багато, і збагнути їх можна не тільки з досвідом, а й поцікавившись загальними, так би мовити, «правилами» чаювання. Звичайно, коли знайомство з чаєм триває певний час, людина краще пізнає себе і розуміє, який чай в яких ситуаціях є для неї найбільш доречним. Загалом чай спочатку використовувався як лікарський засіб – як ліки від ста хвороб. А з часом напій трансформувався в цілу чайну культуру.

– Як починається знайомство з чаєм?

– Із запаху. Щоб краще його відчути, порцію чаю насипають в ємність, що має назву чахе – за формою вона нагадує пелюстку лотоса. Щоб познайомитися з ароматом чаю, треба тричі видихнути і вдихнути в чай, який збираєтеся заварювати. Дивовижно те, що комусь чай пахне полуницею, комусь – сіном, а комусь – маминими відбивними. Усі ми різні, і чай відчуваємо по-різному. В китайській церемонії чай заварюється «проливанням», тобто контакт води з чаєм триває кілька секунд – на відміну від нашої традиції заварювати чай через настоювання. Саме тому в китайській чайній церемонії чай заварюють 10–12 разів, і після кожного заварювання він відрізняється і за запахом, і за смаком.

– Ваше глибоке знайомство з чаєм, з чайними церемоніями різних народів змінило Ваше життя?

– Воно стало цікавішим. Можна сказати так: з чаєм ніколи не сумно. Він дає можливість розкривати, пізнавати себе. Чай допомагає розвинути смакові відчуття, краще розрізняти запахи, певною мірою навіть розвиває інтуїцію. А ще це чудова можливість в будь-який день, в будь-який час влаштувати свято для своєї родини. Адже навіть найпростіша чайна церемонія дає змогу забути про буденність.

Незаперечна користь:

  • Чай сприяє виділенню шлункового соку, поліпшує апетит і травлення, нормалізує метаболізм жирів.
  • Чай підтримує функцію щитоподібної залози.
  • Чай зміцнює зубну емаль, додає свіжості диханню.
  • Чай має дезінфікуючі властивості.
  • Зелений чай допомагає організму протистояти наслідкам радіоактивного опромінення, підвищує імунітет.
  • Деякі види чаю (здебільшого уланський та Пуер) сприяють зниженню ваги.
  • Зелений чай містить речовини, які сприяють зниженню рівня холестерину.

Чайні перестороги:

  • Надто гарячий чай надмірно стимулює горло, стравохід і шлунок, може обпекти слизову рота і не дає змоги насолодитися смаком напою. Оптимальна температура чаю – 56 °С.
  • Холодний чай має негативні побічні ефекти, може провокувати накопичення мокротиння. Крім того, він просто несмачний.
  • Надто міцний чай містить дуже багато речовин, що можуть спричинити головний біль та безсоння.
  • Якщо чай заварювати дуже довго, фенол, ліпіди та ефірні олії в ньому починають окислюватися. Від цього напій втрачає прозорість, смак, аромат і користь.
  • Чай, випитий натще, розріджує слину, через що їжа може здаватися менш смачною. Крім того, після випитого натще чаю може знизитися засвоєння протеїну органами травлення. Чай бажано пити за 20–30 хвилин до їжі.
  • Якщо пити чай одразу після їжі, зменшується засвоюваність протеїну і заліза. Тож оптимальний час для чаю – через півгодини після сніданку, обіду або вечері.
  • Якщо пити міцний чай натще, виникають неприємні відчуття, який іноді називають «чайним сп’янінням».
  • Не можна запивати чаєм ліки – деякі препарати від контакту з речовинами, що містяться в чаї, гірше засвоюються.
  • Чай, заварений напередодні, пити не варто. Однак його можна використовувати як засіб для зовнішнього застосування – при поверхневих ранках на шкірі або кровоточивості ясен.

– Кому не можна пити чай?

– Відповідь проста: можна всім, але в різних кількостях. Чайні «обмеження» діють на вагітних жінок, тих, хто хворіє на виразку шлунку, має важкі ступені гіпертонічної хвороби, страждає безсонням. Крім того, міцний чай не бажано пити людям, які мають високу температуру тіла внаслідок, наприклад, застудного захворювання.