Чемпіони без власного спортзалу і спортмайданчика

«Такого просто не може бути», – ця думка не залишала мене цілий день проведений з командою проекту «Клич друзів – граємо разом!» в Обухівській гімназії імені Володимира Мельника. Перше, що вразило: як це так – гімназія існує вже шість років взагалі без будь якого спортивного обладнання. Не було нічого ані на дворі, ані в приміщенні школи – ні спортзалу, ні футбольного чи спортивного майданчика.

– Гімназію нашу відкривали шість років тому на базі дитячого садка, бачите, в нас ще павільйони для малечі на території залишились. Тож нам прийшлось пристосовуватись, – розповідає директор Наталія Вікторівна Луценко. – Зі спортивним напрямком був повний завал, фізкультури фактично не було. Але на другий рік до нас прийшов новий учитель – Інна Миколаївна, і це для нас стало справжнім спасінням. З нею діти просто «захворіли» спортом! Їздять з нею займатись в інші школи, якось домовляються там із вчителями, щоб давали приміщення, тренуються самостійно, беруть участь у змаганнях і, щоб ви думали – постійно перемагають!

– Справжній ентузіаст, навіть народивши дитину вона не змогла всидіти вдома і вже через пару місяців була на роботі, – каже директор. – Навіть прізвище Інни Миколаївни – Школьна – саме за себе говорить. Прошу познайомити, адже в голові не вкладається, як без будь-якої матеріально-технічної бази можливо ефективно готувати учнів до змагань!

– Ніякого секрету немає і не чекайте. Просто з дітьми треба займатись, любити це, вони ж усе відчувають і розуміють. І тоді можна і на маршрутці в спортзал їздити, і пристосовуватись до будь-яких умов у школі, і в позаурочний час діти залюбки будуть залишатися. Їм в порівнянні з іншими школярами важче, але може тому і серйозніше ставляться до фізкультури, – розповідає Інна Миколаївна. – Їздили і в басейн, і в спорткомплекс, коли до змагань готувались. А після перемоги можемо, наприклад, в піцерію зайти відсвяткувати всі разом. Їм цікаво, весло, тому і займаються із задоволенням.

Коли Інна Миколаївна дістала велику тету спортивних грамот та дипломів завойованих учнями гімназії, моєму здивуванню взагалі не було меж. Навіть не знаю, з чого почати перераховувати досягнення. Призові місця на міських та обласних змаганнях з футболу, волейболу, баскетболу, стрит-болу, легкої атлетики, фізкультури, пожежно-прикладного спорту, гри «Зірниця»! Останні п’ять років гімназисти беруть усі призові місця на змаганнях із настільного тенісу. Як добре, що на спортмайданчику, що його встановили Фонд Кличко і Фундація Кока-Кола в рамках проекту «Клич друзів – граймо разом!» є ще два чудові новенькі тенісні столи!

– Учитель фізкультури зі школи, куди ми приїжджали на тренування по волейболу, навіть трохи образилася після нещодавньої першості міста, бо ми зайняли перше місце, а вони тільки третє, – сміється Інна Миколаївна. – Тепер буде легше з власним спортмайданчиком, плюс батьки допомогли й у нас тепер буде ще й футбольне поле!

Усі вчителі, які мені зустрілись в цій подорожі (а вона складалася з 15 міст, містечок і селищ по всій Україні), були віддані своїй справі, всі мають просто чудові досягнення, але такого результату при таких, м’яко кажучи, обмежених можливостях, я не бачив ні в кого. Що тут скажеш, поталанило обухівськім гімназистам із вчителем фізкультури. Так, гарний педагог – це, виявляється, навіть важливіше, ніж будь-яке спортивне знаряддя.

Які ж спортивні вершини підкоряться обухівським гімназистам тепер, коли в вересні Інна Миколаївна зможе повноцінно їх тренувати на власному спортмайданчику!

Ілля Аркадьєв
спеціально для “Живи активно!”