Чи допомагають вітаміни від старіння?

Cтаріння організму можна уповільнити, використовуючи антиоксиданти, імуностимулятори, геропротектори, в тому числі вітаміни, про це свідчать клінічні дослідження останніх років.

Вітаміни, що мають високу біологічнуактивність, широко використовуються для проведення профілактики та корекції захворювань у людей похилого віку.

Для старіючого організму часто характерний розвиток авітамінозів, що викликає непереборне бажання заповнити дефіцит того чи іншого вітаміну. Це переважно відбувається без консультації з лікарем – з метою самолікування і самопрофілактики.

Основні причини гіповітамінозів у людей старшого віку:

  • супутня лікарська терапія
  • антибіотики
  • різні обмеження
  • дієти
  • хірургічні втручання
  • нервові переживання і стрес

Все це в сукупності створює передумови для розвитку вітамінної недостатності.

На жаль, в літньому і старечому віці широко поширені приховані форми вітамінної недостатності (гіповітаміноз). При цих станах людина отримує мінімальну кількість вітамінів – достатню, аби не розвинувся важкий авітаміноз, але абсолютно недостатнью для повного задоволення всіх потреб організму.

Дози вітамінів, що рекомендуються для пацієнтів похилого та старечого віку, дещо відрізняються від доз, рекомендованих для пацієнтів у віці до 60 років, – це слід враховувати при виборі терапії.

Вченими доведено, що найчастіше літнім людям не вистачає вітаміну С. А потреба організму літньої людини в цьому антиоксиданти в розрахунку на одиницю маси тіла вище, ніж в осіб середнього віку. Серед літніх людей широко поширена анемія, причому її частота зростає з віком. Відомо, що основною причиною анемії у літніх людей є хронічні захворювання, а також дефіцит заліза.

Після 40 років збільшуються втрати кальцію, підвищуючи при цьому ризик розвитку остеопорозу. Найбільш поширеними видами остеопорозу є постменопаузальний (клімактеричний) і сенільний (старечий), на частку яких припадає до 85% всіх метаболічних (пов’язаних з порушенням обміну речовин в тканинах) захворювань кістково-м’язової системи.

У міру збільшення тривалості життя ризик розвитку остеопорозу і переломів зростає. Припускають, що одна з основних причин остеопорозу – ослаблення всмоктування кальцію в кишечнику, пов’язане з віком. За даними статистики на одне з перших місць в світі зараз виходить смертність серед жінок у віці старше 50 років від наслідків переломів шийки стегна, випереджаючи навіть онкологічні захворювання.

Які вимоги до вітамінно-мінеральних комплексів для людей літнього віку – читайте у наступному матеріалі завтра.

За матеріалами журналу «Мистецтво лікування»