Чи загрожує дитині мамин псоріаз?

Особливо вразлива категорія недужих на псоріаз – вагітні жінки

Схоже, не всі знають, чи взагалі можна зачати нове життя, хворіючи на псоріаз, як себе поводити, які препарати можна використовувати, а які – ні.

Про все це ми поцікавилися у професора курсу дерматовенерології Тернопільського державного медичного університету, члена Американської академії дерматології Світлани Галникіної.

– Світлано Олександрівно, чи може псоріаз бути протипоказанням до вагітності?

– Спочатку хочу наголосити, що псоріаз не порушує дітородну функцію жінки. Проте вживання певних препаратів, що використовуються у лікуванні цієї хвороби, може бути абсолютним протипоказанням до вагітності. Зверніть увагу, що це обмеження є лише тимчасовими. Також це стосується не лише майбутньої мами малюка, а й батька. Якщо, наприклад, батько майбутньої дитини приймає лікарські засоби для терапії псоріазу або іншого захворювання, то вагітність категорично протипоказана під час лікування, а також впродовж трьох місяців після завершення лікування. Це пов’язано із негативним впливом цього препарату на сперматогенез. На жаль, поінформованість хворих на псоріаз про такі важливі питання залишається недостатньою. Отже, обов’язковий постулат для жінок, які хворіють на псоріаз і планують вагітність – попередня консультація лікаря-дерматолога.

– Чи може псоріаз від мами «перейти» до дитини під час годування груддю або догляду за немовлям? Такі запитання доволі часто турбують молодих мам.

– Ці побоювання є безпідставними. Псоріаз – не заразна хвороба. Тому будь-який контакт жінки, що має псоріатичне висипання, з дитиною є цілком безпечними і ніяк не вплине на подальший розвиток дитини без псоріазу. Також, грудне годування є фізіологічним та необхідним для малюка, мама якого хворіє на псоріаз, так само, як і у здорової жінки та її немовляти. Це ж стосується інших членів родини. Спілкування, догляд за дитиною у родинному колі не є загрозою щодо виникнення псоріатичного висипання у немовляти внаслідок такого контакту. Проте слід пам’ятати про генетичний фактор успадкування хвороби. Майже у половини хворих на псоріаз виявляються близькі родичі, що мають цю недугу. За даними наукових досліджень, навіть коли хворіє однин із батьків, ймовірність виникнення хвороби у дитини складає від 8 до 15%, а у випадках захворювання в обох батьків – від 50 до 75%. Отож, виникнення у дитини псоріазу свідчить про спадковий характер недуги, а не про пряме інфікування від родичів.

– Як вагітність впливає на перебіг недуги?

– Дослідження, проведені у різних країнах світу щодо вивчення перебігу вагітності у жінок при надії, є доволі суперечливими. Більшість науковців схильна вважати, що вагітність позитивно впливає на перебіг захворювання. За даними різних авторів, від 30 до 60% вагітних відзначали значне поліпшення стану вже у 1 триместрі. Вони значно легше переносили вагітність. Водночас, у певної частини вагітних жінок не спостерігалось жодних змін щодо поліпшення чи погіршення стану шкіри, а деякі, навіть констатували погіршення. Цікавим є той факт, що залежно від характеру змін щодо перебігу псоріазу під час першої вагітності, можна прогнозувати, яким чином буде «поводити» себе захворювання під час наступних вагітностей. Дослідження показали, що жінки, які хворіють на псоріаз та мають кілька дітей, мали схожі зміни у стані здоров’я при кожній наступній вагітності.

– Герпетиформне імпетиго вагітних – такий непростий для вимови діагноз, а чи має він щось спільне з псоріазом?

– Герпетиформне імпетиго – доволі невтішний діагноз, тяжка рецидивуюча хвороба, пов’язана з вагітністю і пологами, яка характеризується появою спочатку в складках на запальній набряклій основі дрібних гнійничків, а згодом утворюються кільце­по­дібні фігури. Загальний стан хворих важкий, у них гарячка, можливі ураження нервової системи, серця, суглобів, нирок. Вагітність у такому випадку може закінчитись абор­том чи народженням мертвої дитини і навіть смертю вагітної, за важкого перебігу показано переривання вагітності. Існує погляд, що герпетиформне імпетиго – один з клінічних варіантів генералізованого пустульозного псоріазу, що виникає зазвичай під час вагітності. Це дуже важка форма псоріазу, яка трапляється вкрай рідко, розвивається зазвичай у третьому триместрі вагітності. Приблизно третина жінок, які страждають від цієї хвороби, мають сімейну історію псоріазу. Серед клінічних проявів герпетиформного імпетиго можуть бути нудота, лихоманка та психічні порушення. Глюкокортикоїди в таких випадках зазвичай неефективні, тому під час загострень призначають антибіотики. Ця форма недуги при вагітності, як вже було сказано, має тяжкі наслідки для плода.

– Світлано Олександрівно, деякі жінки спостерігають поліпшення проявів псоріазу під час вагітності? Як це пояснити?

– Хоча причини для поліпшення стану хворих на псоріаз під час вагітності невідомі, цьому можна дати кілька пояснень. Деякі дослідники вважають, що це поліпшення обумовлено підвищенням рівня естрогенів і прогестерону. Можливо імуносупресивна дія цих гормонів пригнічує аутоімунні реакції при псоріазі. Інші дослідники наголошують на позитивній ролі кортизолу. Справа в тому, що кортизол має протизапальну дію. Під час вагітності його рівень в організмі збільшується, і запалення, спричинене псоріазом, стає менш вираженим (як при застосуванні крему з кортизоном). Очевидно, позитивний вплив вагітності на перебіг псоріазу обумовлений багатьма факторами. Можливо, головним серед них є підвищення рівня кортизолу у вагітних, що продукують наднирники матері та плода. Але це також може бути пов’язане з іншими, поки не встановленими процесами в організмі жінки.

– А які методи лікування псоріазу під час вагітності можна вважати безпечними?

– Позаяк більшість препаратів для системного застосування під час вагітності доводиться відміняти, дерматологу залишається призначити засоби місцевої терапії. Але і ці препарати не без побічних ефектів, бо можуть всмоктуватися через шкіру. Деякі з них протипоказані у вагітних жінок, бо негативно впливають наплід. Якщо не брати до уваги пом’якшувальні засоби, які однозначно не становлять небезпеки для матері або плода, решта засобів для місцевого лікування можуть застосовуватися тільки на обмежених ділянках шкіри. Існують також місцеві засоби, яких під час вагітності слід уникати. Це, насамперед, похідні вітаміну А (вони протипоказані під час вагітності, оскільки негативно впливають на плід). Похідні вітаміну D можуть бути використані в дуже малих кількостях і на дуже обмежених ділянках тіла. Можна використовувати місцеві засоби – пом’якшуючі та заспокійливі креми – без ризику для здоров’я матері та дитини. Глюкокортикоїди (кортизон) – іноді можуть бути використані в невеликій кількості на дуже обмеженій ділянці шкіри. Ці препарати можуть підвищити ризик розтяжок, тому їх не потрібно застосовувати в ділянках молочних залоз, живота та плечового пояса. А от відлущувальні засоби, в тому числі сечовина і саліцилова кислота можуть використовуватися лише на досить обмежених ділянках. Щодо системного лікування, то більшість засобів має тератогенний ефект, і це може призвести до серйозних порушень розвитку плода. Ризик негативного впливу на плід особливо високий під час вагітності, тому більшість препаратів для прийому під час вагітності відміняють. Вузькосмугова фототерапія (UV-B), тобто опромінення світлом ділянк шкіри, також використовується для лікування великих уражень при псоріазі, вона безпечна під час вагітності.

– Як ”поводить” себе псоріаз після пологів?

В перші три місяці після народження малюка у більшості жінок, які страждають від псоріазу, шкірні висипання з’являються знову, навіть на тих ділянках, де раніше було поліпшення. Але дані різних дослідників неоднозначні. Деякі дослідження показують, що майже у 88% жінок в перші чотири місяці після пологів недуга прогресує. За даними дослідження, проведеного в Сполучених Штатах, у 41% жінок після пологів з’являється загострення хвороби, але 55% жінок не помічають будь-яких змін в перебігу хвороби протягом цього періоду. – І, нарешті, останнє, але доволі суттєве запитання: чи можна жінці, яка хворіє на псоріаз, годувати дитину груддю? – Жінки, які страждають від псоріазу, у тому числі ті, хто захворів під час вагітності та після пологів, можуть годувати немовля груддю. Уникати грудного вигодовування слід тільки тим жінкам, які вживають препарати системної дії чи засоби місцевого застосування на великих ділянках шкіри, тому що ці препарати можуть потрапляти в молоко, а відтак і в організм дитини.

Підготовлено спеціально для “Живи активно!”