Чи захищає хірургічна маска від зараження хворобами

Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Це особливо важливо усвідомлювати в період, коли багато людей починають хворіти на застуду та грип. Про це пише у своєму ФБ в.о. міністра охорони здоров”я Уляна Супрун.

Захищаємо дихальні шляхи

Це досить відомий факт, втім, досі багато хто впевнено стверджує: одягаючи маску ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ).

Хоча хірургічна маска і має певні переваги, вона працює та захищає не зовсім так, як здається. Роз’яснення внесе Infection Control in Ukraine/ Інфекційний контроль в Україні.

Хірургічна маска захищає медика від ВЕЛИКИХ крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (при проведенні різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі).

Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб З дихальних шляхів.

Тобто маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання.

Коли хірургічні маски непотрібні

Натомість хірургічні маски НЕ призначені для захисту від потрапляння збудників у дихальні шляхі, тобто вона не захищає від хвороб тих, хто власне її вдягає.

Це чітко прописано у державному стандарті України – ДСТУ EN 14683:2014 та відповідає європейським нормам.

Що ж тоді відноситься до ЗІЗ? Простий приклад – респіратори.

На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу).

Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого не має на масках).

Для всіх ЗІЗ в Україні діє технічний регламент затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 № 761 (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/761-2008-%D0%BF).

Тож як індивідуальний захист медичних працівників однозначно рекомендуємо використовувати респіратори. Відповідно до Закону України «Про охорону праці» роботодавець – головний лікар, або департамент охорони здоров’я – має забезпечити своїх працівників необхідним оснащенням.

І ще, хірургічні маски також неефективні на вулиці.

Будьте здорові та дихайте на повні, здорові, груди!