Чому «зеленкою» не користуються в розвинутих країнах?

Зеленка (вона ж «брильянтовий зелений»), де «брильянт» не має жодного стосунку до діамантів, а лише означає неправильно перекладене слово «блискучий». Цей антисептик поширений на теренах колишнього СРСР через свою довговічність та дешевизну виробництва. Однак чи відомо вам, що більше в світі її ніде не використовують.

Звідки з’явилася зеленка?

Блискучий зелений вперше був отриманий в 1879 році в Німеччині. Про антисептичні властивості цієї речовини дізналися тільки в наступному столітті, коли при фарбуванні ним препаратів для мікроскопії виявилося, що цей зелений барвник знищує мікроби.

Що обробляють зеленкою?

Зеленку використовують для знезараження свіжих післяопераційних і посттравматичних пошкоджень, пуповини новонароджених, різного роду порізів, при лікуванні гнійно-запальних процесів шкіри, тощо.

Чому зеленку не використовують в інших країнах?

Поширений в нас антисептик хоч і дозволений в США, Європі та інших країнах, проте в медичній практиці не використовується. Чому? Тому що істинний молекулярний механізм дії зеленки та інших барвників невідомий досі. Щоб це з’ясувати, треба провести дослідження.

Достеменно невідомо, чи володіє зеленка канцерогенними властивостями, адже обов’язкові тести ліків на канцерогенність були введені набагато пізніше її появи.