Депресія затуманює розум

Хаотичність думок, забудькуватість та безпорадність – вірні супутники депресії.

У страждаючих цим психічним розладом можуть виникати проблеми з обробкою інформації. Хворим важко дається вирішення таких проблем, як повернення мотивації, концентрація, боротьба зі смутком та хронічною втомою, попереджають спеціалісти із Американського хімічного товариства.

Аби вияснити, як саме депресія впливає на роботу мозку на молекулярному рівні, дослідники використали щурів, чиї процеси у мозку нагадують людські. Було виявлено, що під час спеціальних тестів на розпізнавання об’єктів у мозку здорових гризунів вироблялося більше спеціального білка, ніж у мозку гризунів із симптомами, схожими на депресію у людини. Нові дані підтверджують результати давніших експериментів, котрі довели, що ці білки, зокрема Bma-l1 та олігофренін-1, відіграють важливу роль у пізнавальних процесах людського мозку.

Вчені переконані, що нові дані допоможуть створити дієву терапію проти депресії та інших психічних розладів.

Нагадаємо, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від депресії страждає понад 350 мільйонів людей різного віку. Симптоми цього захворювання різноманітні – від емоційного виснаження (тривога, дратівливість, почуття провини, зниження самооцінки тощо) до її фізичних проявів (безсоння, біль у м’язах, слабкість, запор тощо). Тепер вчені на практиці довели, що симптоматика депресії включає ще й когнітивну дисфункцію – погіршення роботи мозку і, як наслідок, часткова втрата здатності запам’ятовувати деталі, приймати рішення та концентруватися.

І навіть після зникнення основних симптомів депресії, мозкова діяльність пацієнта все ще обмежена і не дозволяє людині одразу повернутися до навчання чи роботи.

Джерело: Франческа Калабрезе, Паола Брівіо, Петро Грюка, Магдалена Ласон-Тибуркевич, Маріуш Папп, Марко А. Ріва. Хронічний помірний стрес-індукований зміна локального синтезу білка: роль для когнітивних вад. ACS Chemical Neuroscience, 2017; DOI: 10.1021 / acschemneuro.6b00392

Переклад та адаптація: Ася Дан