Здорове харчування – дієта «10 продуктів»

Ця дієта – ідеальний варіант для тих, хто не готовий заради втрати зайвих кілограмів мордувати себе голодом і їсти на сніданок, обід та вечерю те саме.  Натомість, дієта «10 продуктів» пропонує різноманітне дієтичне харчування, яке без жодної натяжки можна назвати ситним. Тривалість дієтичного курсу – 7 днів. При цьому, завдяки низькому вмістові вуглеводів, ви можете втратити за цей тиждень 1,5-2 кг.

Як зрозуміло з назви дієти, пропонований режим харчування передбачає споживання 10 продуктів, які можна їсти протягом дня. Комбінувати їх можна як завгодно, але сукупна вага споживаних за день продуктів не має перевищувати 1,5 кг. Їсти їх можна коли вам захочеться, в будь-якій послідовності і будь-якими порціями. Який спосіб приготування їжі обирати – також визначати вам, але слід надавати перевагу тушкуванню, варінню та запіканню продуктів.

Важливе правило: кожен з 10 продуктів має входити в щоденний раціон, хоча б у мінімальній кількості.

Список 10 продуктів

  1. Капуста білокачанна, брюссельська, кольрабі або цвітна;
  2. Грейпфрут, яблука, апельсин, морква;
  3. Кефір жирністю до 2,5%;
  4. Відварна риба, або м’ясо курки або індички;
  5. Баклажани;
  6. Відварені яйця;
  7. Помідори;
  8. Кабачки;
  9. Огірки;
  10. Гриби.

Додатково можна і навіть рекомендується вживати: ріпчасту цибулю (1 середню цибулину на день), мед (чайну ложку на день), зелений чай, оливкову олію (столову ложку на день), чорний хліб (одну скибочку на день), часник, кріп, петрушку, лимонний сік.

Як бачимо, цей набір продуктів для дієти є доступним, ви з легкістю знайдете їх в будь-якому супермаркеті чи на базарі.

Цикл дієти становить не менше семи днів, але, за вашим бажанням, може бути й довшим – адже дієта «10 продуктів» є добре збалансованою, адже дозволені продукти містять усі необхідні поживні речовини, тому жодної потенційної небезпеки для здоров’я вона не містить. Дієта «10 продуктів» цілком безпечна для організму, вона жодним чином не сприяє погіршенню самопочуття і настрою, що властиво багатьом «жорстким» дієтам. Приємно й те, що пропонований список продуктів дає простір для кулінарної фантазії та навичок, аби готувати найрізноманітніші страви.

Щоб утрата ваги була невідворотною, не лінуйтеся поєднувати дієту з фізичними навантаженнями. Також намагайтеся пити більше води.

Отже, є кілька нюансів, які слід урахувати:

  1. Під час дієти доведеться відмовитися від будь-яких тістечок, печива і алкоголю;
  2. Чай можна пити тільки без цукру;
  3. З солодкого дозволений тільки мед, але не більше однієї чайної ложки на день;
  4. Страви треба заправляти і готувати тільки на оливковій олії.

Ця дієта не підійде для тих, хто ставить за мету скинути за місяць з десяток кілограмів. Але пам’ятайте народну мудрість: «довше їдеш – швидше будеш». В довгостроковій перспективі за чіткого дотримання пропонованого режиму харчування можна досягти стійкого зниження ваги і нормалізації обміну речовин.

Аби досягти істотних результатів у боротьбі із зайвими кілограмами, доцільно дотримуватися ще й низки загальних правил харчування.

1. Не смажте

Рекомендується готувати продукти на пару, варити, запікати в духовці або вживати в сирому вигляді, якщо це можливо. Не забувайте, що підвищена термічна обробка призводить до того, що їжа втрачає практично всі найбільш цінні речовини. До того ж, смажена їжа є набагато більш калорійною.

2. Їжте часто

Харчуйтеся маленькими порціями, але часто – по 5-6 разів на день. Це корисно для травної системи, бо змушує її постійно працювати. Крім того, це забезпечить вам відчуття ситості протягом усього дня, і ви зможете уникнути переїдання та «зривів» на заборонені продукти.

3. Харчуйтеся різноманітно

Зі списку дозволених продуктів можна приготувати безліч страв. Подбайте, аби ваше щоденне меню було різноманітним і насиченим, експериментуйте з новими стравами. 

 

Також читайте “Худнемо на винограді”

“Голлівудська дієта”

“Вегетаріанська дієта”