Дієта доктора Сасс «плоский живіт»

Американські експерти в галузі здорового харчування – дієтолог Синтія Сасс і головний редактор журналу про здорове харчування Ліз Вакеріелло розробили дієту, в основу якої заклали принцип, що позбутися некорисних жирів на тілі допоможуть жири корисні – мононенасичені.

Також вони висловили думку, що марність зусиль щодо подолання кругленького животика підтримується здуттям живота – тренуй м’язи чи не тренуй, а «м’ячик буде роздуватися.

На цих двох принципах вони й заснували свою дієту. Також для посилення дієти було розроблено рецепт напою під назвою «вода Сассі», який посилює ефективність дієти.

Дієта підрозділяється на два етапи. Мета першого – налагодити роботу шлунково-кишкового тракту та позбутися здуття. Другий етап – вживання «ліквідаторів жиру» – так автори називають мононенасичені жирні кислоти. Впродовж всього періоду дієти їду запивають водою Сассі та п’ють її в проміжках.

Мононенасичені жирні кислоти, на відміну від насичених, а тим більше – трансжирів, збалансовують показники холестерину, покращуючи здоров’я серця і судин. Крім того, біохіміки Йєльського університету виявили, що мононенасичені жири сприяють схудненню, активізуючи процес «танення»  зайвої жирової тканини,  особливо на животі.

В іншому дієта має типові характеристики: низька калорійність, виключення простих вуглеводів, достатньо білка і клітковини, які продовжують відчуття ситості.

Перші чотири дні калорійність денного раціону повинна складати не більше 1200 ккал, розділені на три прийоми, наступні 28 днів – 1600 ккал, і вже чотириразове харчування. Кожен прийом їжі має вкладатися у 400 ккал і обов’язково містити мононенасичені жири. Перерва між їдою не повинна бути більшою за 4 години. Пити під час дієти слід «воду Сассі», випиваючи щодня її не менше 2 літрів, але й не більше 4, застерігають автори дієти. Після їди бажані короткочасні прогулянки, а в час дотримання дієти – вправи для м’язів живота.

Що потрібно їсти: будь-які горіхи та насіння, авокадо, оливки, чорний шоколад, олії, листкові овочі, селеру, моркву, помідори, огірки, яблука, цитрусові. Каву, диню, трави і прянощі, хліб з цільного зерна, картоплю, нежирні молочні продукти, яйця, пісне м’ясо і рибу.

Чого їсти не можна: смажена та гостра їжа, легкозасвоювані вуглеводи (борошняні вироби, солодощі, консервовані фруктові соки), газовані напої, кава, напівфабрикати, фастфуд (в тому числі готові м’ясні вироби), не бажано жувати жуйку.

Меню-зразок для першого етапу:

Вранці натще – склянка води Сассі, і продовжувати її пити впродовж дня.

Сніданок – 1 чашка вівсяних пластівців з однією чашкою нежирного молока і фруктами та чайною ложкою соняшникових зернят.

Обід – риба відварена (чи риба консервована у власному соці) – 120 г, салат з однієї відвареної морквини зі столовою ложкою олії, травами та спеціями за смаком.

Вечеря – салат із рису з овочами. Чашку попередньо відвареного рису змішайте дрібно нарізаною четвертиною болгарського перцю, половиною відвареної моркви, столовою ложкою консервованої кукурудзи та нарізаною зеленню і двома ст.л. подрібнених горіхів

Меню-зразок для другого етапу:

Вранці натще – склянка води Сассі, і продовжувати її пити впродовж дня.

Сніданок – хумус з оливками і помідором. « ст. л. хумусу, 2 цільнозернових хлібці – намастіть кожен хлібець соловою ложкою хумусу, доповніть половинкою помідора та 5-6 зеленими оливками.

Другий сніданок або полудник, як вам завгодно за вашим режимом: ягідний смузі: дві столових ложка свіжих чи заморожених ягід, 1 ст. ложка льняного насіння збити в блендері з 250 мл нежирного натурального йогурту чи кефіру. Можна доповнити 25 г чорного шоколаду.

Обід – куряче філе-гриль (180г) з однією печеною в шкірці картоплиною та 150-200 г припущеної броколі з олією

Вечеря – салат з сочевиці.  Змішати чашку вареної сочевиці, 1 невеликий огірок та половинку авокадо, нарізані кубиками,  заправити  лимонним соком

 Безсумнівні позитивні сторони дієти – вона проста  у складанні раціону, збалансована та не пригнічує і не дратує, адже раз на добу можна дозволити собі щось смачненьке, як шоколад чи порція улюблених горішків.