Дієта «Мінус фунт»

Наявність слова «фунт» у назві цієї дієти наводить на думку про її іноземне коріння. Втім, вона до нас потрапила не з надто далекого зарубіжжя – з Росії, із Новосибірська. Принаймні, інтернет-спільнота вважає, що її автором є людина, що працює викладачем в цьому російському місті і називає себе ім’ям Віктор Меркатор.

Основна ідея дієти (і, звичайно, відмінність від більшості раціонів для схуднення) – їсти можна абсолютно все, але при цьому суворо стежити за калорійністю продуктів і страв. Кількість калорій розраховується індивідуально, причому в дієті «Мінус фунт» використовується спрощена формула (на відміну від формули Маффіна-Джеора, яку використовують з 1990 року). Автор дієти «Мінус фунт» пропонує розраховувати необхідні на день калорії так:

[Зріст (см) – вік (роки)] х 6 + [вага (кг) х 20] = кількість кілокалорій

Наприклад, зріст – 166 см, вага – 70 кг, вік – 35 років. Розрахована кількість ккал становитиме 2186 ккал:

(166 – 35) х 6 + (70 х 20) = 2186 ккал

Це – добова потреба в енергії. Якщо вживати щоденно 2186 ккал і не міняти спосіб життя, то вага не змінюватиметься. Щоб зменшити масу тіла, необхідно вживати на 400 ккал менше, ніж витрачає організм. Отже, калорійність раціону людини з вагою 70 кг при зрості 166 см у віці 35 років має становити 1786 ккал.         

За калорійністю раціону потрібно стежити дуже ретельно і регулярно зважуватися. Цей контроль дає змогу робити дієту оптимальнішою. Зважування треба проводити вранці, перед сніданком. Автор дієти «Мінус фунт» рекомендує вираховувати типову вагу тижня. Для цього потрібно зважуватися в один і той самий час сім днів поспіль, потім записати усі показники ваги у порядку зростання. Четверта цифра і буде типовою вагою тижня. Те саме необхідно зробити наступного тижня. Якщо четверта цифра наступного тижня буде менше, це означає, що вага зменшилася, якщо більшою, це означатиме, що калорії контролювалися не так ретельно.

Зрештою, ми наблизилися до того, чому дієта має таку назву – «Мінус фунт». Різниця між типовою вагою попереднього і поточного тижнів має становити 400-450 г, тобто приблизно 1 фунт. Отже, на тиждень за цією дієтою бажано не худнути більше, ніж на півкіло. Якщо так сталося, калорійність раціону треба збільшити на 100 ккал, якщо схуднули за тиждень менше, ніж на фунт, знизьте калорійність раціону на 100 ккал. Нагадаємо, не має значення, що саме ви їсте. Важливі лише калорії.

З точки зору медицини, це безпечна швидкість зменшення ваги. Загалом не рекомендується худнути інтенсивніше, ніж на 1 кілограм впродовж тижня. Втім, дієта «Мінус фунт» передбачає навіть «гальмування» процесу схуднення.

У перші тижні дотримання дієти вага буде зменшуватися за рахунок зниження калорійності раціону. Пізніше, після втрати кількох перших кілограмів, необхідно додати фізичні навантаження. Якщо від початку процесу схуднення ви «полегшали» на 5 кг, спалюйте 100 ккал на день, якщо схуднули на 6 кг – спалюйте 120 ккал і т.д., тобто помножуйте втрачені кілограми на 20 ккал.

Коли до досягнення бажаної ваги залишають 2 кг, рекомендується гальмування. Худнути потрібно повільніше: не на фунт, а на півфунта щотижня. Тобто вага має зменшуватися приблизно на 200-250 г щотижня. Щоб досягти цього, додайте до раціону 100 ккал.

Нарешті, коли побачите на вагах омріяні кілограми, стежте за вагою щотижня і продовжуйте розраховувати типову вагу кожні сім днів. Якщо вага збільшиться, приберіть із раціону 100 ккал, якщо зменшиться, додайте 100 ккал.

При схудненні за дієтою «Мінус фунт» важливо стежити за співвідношенням різних компонентів харчування.

Жири: 30% рослинних і 70% жирів тваринного походження.

Білки: 50-55% із продуктів тваринного походження, 45-50% – рослинного походження.

Вуглеводи: рекомендується обмежити вживання солодощів, білого хлібу, цукру. Основа – вуглеводи з овочів, фруктів, круп, цільнозернового хліба, хліба з борошна грубого помелу.

Рідина: щонайменше 1,5 л на добу з урахуванням рідини, яка міститься в супах та інших напоях, крім води.

Сіль: ½ чайної ложки на добу.

Переваги дієти «Мінус фунт» у тому, що вона передбачає дуже повільне зменшення ваги, дає можливість їсти ввечері, не забороняє вживання певних продуктів, дає змогу легко коригувати темп зниження ваги. Втім, доведеться ретельно підраховувати всі спожиті калорії, щоденно зважуватися і записувати результати зважування, при цьому харчуватися доведеться переважно вдома, інакше важко контролювати кількість калорій у стравах.