Дієта очисна

Забруднення навколишнього середовища, неякісні продукти харчування – все це впливає на наш організм. Очисна дієта допоможе стати здоровішими та позбавить зайвої ваги.

Хімічні складові, що містяться в їжі, уповільнюють роботу нашого кишкового тракту і роблять неможливим остаточне подолання зайвої ваги. Варто позбутися таких  накопичених хімічних речовин. Це саме те, у чому можуть допомогти трави – їх можна придбати окремо або у вигляді спеціальних сумішей. Трави, що чудово підходять для очищення, – це приворотень, хвощ, пижмо або навіть   звичайний  зелений чай. Вони не тільки очищують організм, але й покращують роботу травного тракту, особливо печінки, яка,  як лабораторія організму має знешкоджувати всі токсини, які в нього потрапляють. Ці трав’яні чаї корисно пити в проміжках між їжею.

Відновні дієти

Чудо-дієти вам не потрібні. Якщо ви хочете бути здоровим, почувати себе легко і втрачати до 2 кг на тиждень, дотримуйтеся таких правил харчування:

Почніть їсти 4-5 разів на день. Тривалі перерви між прийомами їжі змушують вас частіше вдаватися до непотрібних перекусів. Їжте мало, але часто, і ви будете в змозі чинити опір перекусам, будете звикати до режиму харчування, ваш організм буде в змозі перетравлювати все, що ви з’їсте.

Дієта має включати обов’язковий щоденний сніданок. Якщо ви пропустите його або з’їсте занадто пізно, ваш метаболізм уповільниться. Дослідження показали, що нехтування сніданком  призводить до нападів голоду увечері.

Ви повинні завжди брати з собою якусь перекуску на роботу. Сендвічі та салати, зготовані вдома, будуть набагато кориснішими, ніж солодкі тістечка та круасани, куплені по дорозі на роботу.

На вечерю готуйте легкі страви на основі овочів. Взимку та восени, враховуючи їх менше різноманіття, доповнюйте зимові овочі замороженими літніми.

Пийте багато води. Найкраще підходить вода без газу. Почніть зі склянки води перед сніданком, наприклад, з кружальцем лимона або з листям свіжої м’яти. Далі дотримуйтеся  звичайних рекомендацій щодо гідратації.

Чорний список

Складіть список продуктів, які вам слід повністю вилучити з харчування. В ньому не повинно бути  надто багато пунктів. Достатньо відмовитися від солодких газованих напоїв і солодких закусок, і ви побачите, як вага почне зменшуватися досить швидко. Пийте чай замість води. Замість плиток шоколаду та тістечок вибирайте горіхи, родзинки або журавлину.

Клітковина

Клітковина є вкрай необхідною. Більшість видів клітковини ми отримуємо з продуктів з цільного борошна, овочів, фруктів та з їхньої шкірки. Без неї складно «скидати» вагу, а також зберігати ментальне здоров’я. Клітковина регулює роботу травного тракту та підтримує травлення. Навіть легкі страви, коли вони містять клітковину, надовго вгамовують апетит, а  це захищає від перекусів і бажання з’їсти щось солодке. Клітковина поглинає токсини з багатьох продуктів, які ми вживаємо, а також сприяє їх просоченню травними ферментами і швидшому перетравленню. Вона зв’язує некорисні жири, зменшуючи їх всмоктування в кров і знижуючи рівень «поганого»  холестерину в крові,  що запобігає атеросклерозу.

Приклад меню

Сніданок: тост зі скибочкою шинки – 2 скибочки хліба з цільно-зернового борошна намазати маслом і покласти зверху шматочок нежирної шинки. Подавати з помідорами, огірками / маринованими огірками, цибулею / зеленою цибулею.

Закуска: ароматний салат – нарізати зварене круто яйце і шматочок сиру фета (50 г). Додати кілька листків зеленого салату, свіжий огірок, базилік і листя м’яти. Додати салатну приправу з оцтом та олією. Запити можна яблучним соком.

Обід: салат з курки – суміш невеликої кількості зеленого салату з нарізаним помідором і перцем. Додати 100 г нарізного запеченого чи відвареного курячого філе. Збризнути столовою ложкою олії та додати натертий сир. Подавати салат зі шматочком цільно-зернового хліба.

 

Вечеря: риба хек з броколі – 150 г філе хека, збризнути лимоном і олією, додати приправи. Запекти у фользі. Подавати з припущеною броколі і шматочком житнього хліба.

Такий тип дієти нагадує звичайне здорове харчування! Її можна дотримуватися від декількох днів до декількох тижнів. Збалансованість їжі дає змогу не тільки ефективно й  без шкоди для здоров’я позбутися зайвих кілограмів, а й привчити свій організм до здорового харчування та забути про шкідливі солодощі! 

Підготувала Оксана Доротюк