Питний режим влітку. Рекомендації лікарів

Усе живе містить воду. Вона необхідна для існування всього живого на нашій планеті.  Тіло людини на 65-75 % складається з води – різниця залежить від віку і м’язової маси. Людина безперервно втрачає воду в процесі життєдіяльності внаслідок дихання, випаровування з поверхні тіла і потовиділення та внаслідок виділень продуктів життєдіяльності з організму. Тому, питний режим – запорука здоров’я. 

Про питний режим

Якщо ви знаходитесь у спекотному кліматі, займаєтеся спортом або працюєте фізично, якщо у вашій дієті багато солі, втрати води можуть бути ще більшими. Отже, втрати води необхідно компенсувати кожен день і обов’язково протягом усього дня.

Гідратація організму відбувається не тільки тоді, коли ми п’ємо. Вода надходить з їжею, а також у результаті метаболізму (організм сам генерує невелику кількість води). Але основним джерелом гідратації є вживання  води та інших  напоїв.

Контролюючи свій питний режим, не покладайтеся виключно на відчуття спраги. Спрага не завжди є надійним індикатором рівня гідратації організму. Це може бути пов’язано з дією деяких лікарських препаратів і станом здоров’я людини.

Часто діти та літні люди не надають значення відчуттю спраги, тому важливо стежити, щоб кожен протягом дня невеликими порціями випивав денну норму рідини. В залежності від статі, віку, ваги людини та фізичного навантаження ця норма різна.

За результатами досліджень, дорослий чоловік в середньому втрачає протягом дня 3,7 літра води, а жінка – 2,7 літра, отже, стільки ж потрібно й випивати. З їжею в організм надходить 0,7 літра рідини,  ще 0,3 літра він виділяє в результаті метаболізму. Тож  решту – 1,7 літрів для жінок та 2,7 літрів для чоловіків – потрібно доповнювати  питною водою або різноманітними напоями: соком, солодкими газованими напоями, чаєм тощо.

Ключові рекомендації:

  • Вибирайте напої, які вам подобаються. Як показала низка досліджень, діти і дорослі споживають на 45-50% більше рідини, ніж коли п’ють звичайну воду.
  • Їжте більше фруктів і овочів. Фрукти йовочі, як правило, містять багато рідини і дають нам прекрасну можливість поповнити запаси вологи в організмі.
  • Не покладайтеся виключно на відчуття спраги.
  • Постійно тримайте пляшку з водою або напоєм у себе на письмовому столі, в автомобілі, в сумці або в будь-якому іншому місці, де вона буде нагадувати вам про необхідність пити.
  • Зберігайте напої при помірних температурах. Помірна (не надто низька і не надто висока ) температура напою сприяє тому, що ми п’ємо більше.
  • Вибирайте напої, що відповідають вашому рівню фізичної активності та способу життя. Звертайте увагу на калорійність напоїв, які ви п’єте.