Головний біль, шум, запаморочення: чому вони виникають?

Шум в голові, головний біль, запаморочення можуть зіпсувати активній людині не один день: із цими неприємними відчуттями досить важко працювати і вести звичний спосіб життя. Якщо ж ці ситуації повторюються, виникають питання: що зі мною не так? Чому болить голова? Чому шумить у голові? Звідки запаморочення? Ми зібрали найпоширеніші фактори, які спричиняють ці скарги.

Головний біль: причини

На головний біль люди скаржаться найчастіше: за даними ВООЗ, у розвинених країнах регулярно болить голова у понад третини чоловіків і щонайменше у половини жінок. Кожна сьома людина в світі страждає на мігрень – окремий вид головного болю.

Коли болить голова, людина страждає не тільки безпосередньо від болю, але має знижену працездатність, буквально втрачає життєві сили. Єдине заспокоєння: навіть досить сильний головний біль переважно не загрожує життю чи здоров’ю. Але це, звичайно, не означає, що не слід дізнаватися, чому болить голова. Ось найпоширеніші причини болю:

1. Головний біль напруження (його спричиняють перевтома, недостатній сон, емоційні переживання, а також куріння).

2. Розширення судин або спазм судин головного мозку (найчастіше зустрічається у тих, хто веде сидячий спосіб життя, має остеохондроз хребта).

3. Мігрень (достеменно причини виникнення мігрені невідомі, але вчені знать, що вона має спадковий характер, а хворіють значно частіше жінки, ніж чоловіки. На відміну від інших видів головного болю, мігрень може супроводжуватися нудотою, світлочутливістю, миготінням в очах).

4. Непереносність деяких речовин у харчових продуктах (наприклад, тіаміну, який міститься в шоколаді, чорному чаї, алкогольних напоях, харчова добавка глутамат натрію, кофеїн).

5. Вживання алкоголю.

6. Прийом деяких ліків, для яких головний біль є одним із зареєстрованих побічних ефектів.

Шум в голові: причини

В медицині є такий вислів: “здоровий організм завжди звучить”. Це означає, що кожна людина в будь-який момент може почути звуки свого тіла: їх породжують дихання, серцебиття, скорочення м’язів, рух суглобів, тік крові в судинах. Якщо виникає шум в голові і вухах, то йдеться переважно про так званий суб’єктивний шум – він не пов’язаний із зовнішніми подразниками. Його причин досить багато:

1. Стрес, втомлюваність, нервове і фізичне перенапруження.

2. Вікові зміни, зокрема, в серцево-судинній системі та судинах головного мозку.

3. Атеросклероз судин – порушення кровопостачання, внаслідок якого серце та мозок не отримують достатньо кисню.

4. Спазми судин головного мозку.

5. Захворювання хребта (переважно шийний остеохондроз).

6. Патології слухового нерва.

7. Депресія.

8. Гіпертонічна хвороба, захворювання серця.

9. Залізодефіцитна анемія.

10. Травми голови, пухлини мозку, вживання деяких препаратів тощо.

Для визначення суб’єктивного шуму в голові використовується термін “тінітус”. Це не лише сам шум в голові й вухах, а й пов’язані з ним психологічні та емоційні проблеми. Хронічний тінітус мають 5% мешканців планети. Безпосередньо він не загрожує життю, але спричиняє серйозний дискомфорт і значно знижує якість життя, адже через шум в голові людина практично не має шансу побути в тиші.

Запаморочення: причини

Кожен десятий пацієнт лікаря-терапевта скаржиться на запаморочення. Можна тільки здогадуватися, скільки людей, у яких паморочиться голова лише зрідка, не звертаються з цією проблемою до спеціаліста. Частіше на запаморочення в голові скаржаться жінки – це пов’язано з гормональними змінами, які відбуваються в організмі під час менструацій, вагітності та клімаксу.

Епізодичні запаморочення можуть ставатися у кого завгодно і зазвичай не становлять небезпеки для здоров’я. Але є одне “але”: коли паморочиться в голові, можна впасти. Тому щойно відчуваєте, що “крутиться голова”, повідомте про свій стан того, хто поруч, якщо можливо – сядьте, якщо ідете – хоча б зупиніться, щоб обпертися об щось. Ця проста пересторога допоможе уникнути травми.

Загалом запаморочення можуть виникати внаслідок різних причин:

1. Вагітність та гормональні зміни у жінок, про які вже було сказано вище.

2. Стрес, нервове напруження.

3. Мігрень.

4. Запалення середнього вуха.

5. Остеохондроз і спричинене ним погіршення кровопостачання головного мозку.

6. Залізодефіцитна анемія.

7. Гострий інсульт та післяінсультний період.

8. Епілепсія.

9. Будь-які захворювання судин, внаслідок яких погіршується кровопостачання мозку.

10. Вживання препаратів із так званим ототоксичним ефектом (деякі антибіотики, нестероїдні протизапальні препарати, анестетики, протипухлинні ліки, антидепресанти тощо).

Головний біль, шум у голові та запаморочення: як лікувати

Насамперед необхідно визначити причину скарг. Залежно від цього буде призначено терапію. Вона може включати різні заходи, від медикаментозного лікування до рекомендацій щодо зміни способу життя та харчових звичок. Коли йдеться про головний біль, запаморочення та шум в голові й у вухах, спричинені погіршенням кровопостачання судин головного мозку, застосовують засоби рослинного походження, здатні поліпшити кровообіг у мозкових судинах. Найпопулярніша рослина, що має таку дію – гінко білоба. Екстракт її листя міститься в багатьох засобах, але досить рідко поєднується з іще однією рослиною, здатною позитивно впливати на стан судин мозку і мозковий кровообіг. Це готу кола, або центела азійська. Особливість у тому, що центела значно підсилює дію екстракту листі гінко білоба. Така ефективна комбінація представлена, наприклад, у комплексному засобі Білларіум.

При запамороченнях, головних болях та шумі в голові принципово важливо правильно визначити фактори, які спричинили погіршення самопочуття. А ще в жодному разі не можна панікувати, вигадуючи собі страшні діагнози: адже в багатьох випадках скарги не пов’язані з серйозними проблемами зі здоров’ям і мають тимчасовий характер.

Читайте також:

Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики 

Реабілітація після інсульту: методи і перспективи 

РЕКЛАМА

БІЛЛАРІУМ – комплексний засіб, що містить стандартизовані екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської. Властивості гінко білоба добре відомі в медицині: екстракт листя цього дерева допомагає нормалізувати кровопостачання мозку, насичує клітини і тканини киснем та глюкозою, нормалізує обмін речовин у клітинах. Засоби із вмістом екстракту листя гінко білоба рекомендується західними протоколами лікування деменції – вікового порушення функцій мозку та проблем із пам’яттю. Спеціалісти призначають його не тільки завдяки доведеній ефективності, а й зважаючи на високий ступінь безпеки.

Менш відомим, але не менш ефективним компонентом БІЛЛАРІУМ є трава центели азіатської – частіше зустрічається її назва “готу кола”. Ця рослина входить до так званого “золотого списку” аюрведичної медицини – переліку з півсотні трав, дієвість яких доведена століттями практичного застосування. Цю унікальну траву ще називають “травою пам’яті”, адже вона підвищує інтелектуальні здібності та запобігає процесам старіння, які впливають на роботу мозку і погіршують пам’ять. Готу кола – або  центела азіатська – джерело біологічно активних речовин, які заспокоюють при стресах, нервових розладах, тривожних станах, депресіях, сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцнюють кровоносні судини, поліпшують кровообіг в мозку.

Екстракти гінко білоба та центели азіатської у комплексі сприяють поліпшенню пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій. Важливо, що готу кола підсилює позитивні ефекти гінко білоба, дозволяючи досягти справді високих результатів у профілактиці проблем з пам’яттю та увагою. БІЛЛАРІУМ – ефективний засіб, рекомендований при втраті або погіршенні пам’яті внаслідок стресу, порушень мозкового кровообігу при різних захворюваннях, в тому числі – після інсульту, при віковому погіршенні когнітивних функцій та здатності запам’ятовувати.