Холод спалює калорії!

Воутер ван Маркен Ліхтенбельт (Wouter van Marken Lichtenbelt) та його колеги з медичного центру при Університеті Маастрихта (Нідерланди) визначили, що регулярний вплив холодного повітря може збільшити витрати енергії, а нескорочувальний термогенез − або збільшення теплоутворення в результаті адаптації до холоду – активізує спалювання калорій. Крім того, регулярний вплив помірного холоду – «температурний тренінг» – тримає периферичну судинну систему в русі, зміцнюючи серцево-судинну систему. Автори дослідження припускають, що плавні коливання температури в межах 2°С на годину в діапазоні 17–25°С стимулюють нескорочувальний термогенез і підвищують кількість спалених калорій, не завдаючи людині жодного дискомфорту.

(van Marken Lichtenbelt W., Kingma B., van der Lans A., Schellen L. Cold exposure – an approach to increasing energy expenditure in humans // Trends in Endocrinology & Metabolism. – 22 January 2014).

Справа в тому, що в нашому організмі є два види жиру: «білий» і «бурий». Перший – це той самий, який осідає на стегнах, животі, сідницях і через який ми щоразу обіцяємо собі з наступного тижня почати ходити у спортзал. Другий же… спалює калорії, щоб зігріти організм! Нове дослідження підтвердило, що за низької температури «білий» жир може перетворюватись у «бурий». Учасникам дали носити спеціальні охолоджуючи жилети з водою, температура якої не перевищувала 17 градусів. Через дві години, знявши показники, вчені з’ясували, що бура жирова тканина активізувалась. Отже, навіть звичайні прогулянки в холодну пору року допомагають худнути! 

Коментар редакції: «Наші будинки, офіси і громадські місця охолоджуються і нагріваються в першу чергу – для нашого комфорту, але це мінімізує вроджену здатність організму регулювати температуру власного тіла, потенційно збільшуючи ризик розвитку ожиріння. Проведення більшого часу в умовах більш прохолодної температури сприяє підвищеному спаленню калорій».

Також читайте Чому ми втрачаємо вітаміни?

Схуднути допоможе грейпфрутовий сік